Putin nu-i iartă pe cei care l-au părăsit. Anchetă la centrul Elțîn, după ce ginerele fostului președinte și-a dat demisia de la Kremlin

Putin nu-i iartă pe cei care l-au părăsit. Anchetă la centrul Elțîn, după ce ginerele fostului președinte și-a dat demisia de la Kremlin Sursă: Mahdi Bemani Naeini | Dreamstime.com

Autoritățile de la Kremlin au declanșat o anchetă la Centrul Elțîn, organizație dedicată fostului președinte rus, după ce ginerele acestuia a demisionat din funcția de consilier onorific al lui Vladimir Putin. Valentin Iumașev, ginerele lui Boris Elțîn, a demisionat la începutul lunii iunie, invocând motive de sănătate.

Alexandr Drozdov, directorul Centrului Elțîn, în cadrul căruia activează și ginerele fostului președinte, a dat asigurări că demisia lui Valentin Iumașev (foto) nu are legătură cu războiul din Ucraina. Ginerele fostului președinte al Rusiei a demisionat din funcția de consilier onorific al lui Vladimir Putin, stârnind numeroase speculații. Drozdov a precizat, într-un interviu acordat postului de televiziune RTVI, că motivele demisiei sunt legate de sănătate.

„Pot spune cu siguranță absolută că (plecarea lui Valentin Iumașev de la Kremlin – n. red.) nu are nici o legătură (cu desfășurarea războiului din Ucraina – n. red.)”, a declarat Alexandr Drozdov.

El a precizat că Iumașev se pregătea de mai multă vreme să se retragă din cauza stării sale de sănătate. iar la această situație s-ar fi adăugat și perioadele lungi de izolare în care sunt nevoiți să stea oficialii care intră în contact cu Vladimir Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acum se află la Moscova, dar cu toate acestea s-a concentrat exclusiv pe treburile centrului, ei bine, are și niște responsabilități”, a spus directorul Centrului Elțîn despre Iumașev.

Sursa foto: stiri.md

Kremlinul a dispus cercetări după demisia consilierului

Alexandr Drozdov a vorbit și despre informațiile potrivit cărora agenți ai Centrului pentru Combaterea Extremismului („Departamentul E”) din cadrul Ministerului rus de Interne a efectuat percheziții la Centrul Elțîn. El a negat că ancheta acestora ar avea legătură cu activitatea centrului.

El a precizat că verificările l-ar fi vizat pe șeful organizației neguvernamentale „Memorial” din Ekaterinburg. Acesta ar fi participat la unul dintre evenimentele organizate de Centrul Elțîn. Astfel, Drozdov a precizat că perchezițiile nu au fost făcute „în centrul prezidențial și nici în conferință”. „Memorial” este cel mai cunoscut ONG pentru respectarea drepturilor omului din Rusia. Organizația a fost scoasă în afara legii de Curtea Supremă de la Moscova în luna decembrie a anului trecut.

Controalele efectuate de agenții Ministerului rus de Interne au avut loc, însă la scurtă vreme după ce ginerele lui Boris Elțîn a părăsit Kremlinul.

Centrul Elțîn, atacat de regizorul Nikita Mihalkov

Alexandr Drozdov a mai afirmat că nu există motive pentru desemnarea Centrului Elțîn ca „agent al străinătății”. El a subliniat că organizația pe care o conduce nu are finanțare străină.

„Avem rapoarte anuale care ies sub formă de colecții de lucrări științifice, toate au fost marcate (…) Ni s-au oferit sume destul de semnificative de multe ori și, apropo, chiar și în acele vremuri eram complet «vegetarieni». Ei bine, cumva Domnul a avut milă, aveam destui bani (…) La intrarea în Muzeul Elțîn, avem (...) un zid cu donatorii în care este numită toată lumea. Depunem un raport, desigur, în care se reflectă toate donațiile”, a explicat Drozdov în interviu

Precizările sale vin după ce regizorul Nikita Mihalkov, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de cultură din Rusia, a criticat în mod repetat activitățile Centrului Elțîn. Regizorul rus a afirmat recent că centrul „provoacă mai mult rău” decât postul de radio Ecoul Moscovei, interzis de autoritățile ruse la o săptămână după invadarea Ucrainei.

Centrul Prezidențial Boris Elțîn a fost deschis în 2015 în Ekaterinburg, iar unul dintre principalele sale obiecte este Muzeul Boris Elțîn.