Un obiectiv turistic cutremurător. Când se va putea vizita locul cu cea mai dureroasă istorie

Un obiectiv turistic cutremurător. Când se va putea vizita locul cu cea mai dureroasă istorie Fortul 13 Jilava . Sursa foto: Facebook

Fortul 13 Jilava va putea devenit obiectiv turistic după ce Guvernul a aprobat un proiect de lege care va permite ca acest loc cu un trecut extrem de încărcat să poată fi restaurat.

Fortul 13 Jilava va deveni obiectiv turistic. Când se va putea vizita

Așadar, Fortul 13 Jilava va putea fi consolidat și restaurat în urma proiectului aprobat de Guvern vineri. Legea va permite ca Fortul 13 Jilava să treacă în administrarea Consiliului Județean Ilfov.

Clădirea va trece printr-o transformare totală, iar termenul pentru lucrări va fi de cinci ani. Banii pentru restaurare vor veni din fondul bugetului județului Ilfov, dar și din alte surse conform legii.

Alina Gorghiu a declarat că obiectivul este o prioritate, iar „reușita se datorează efortului a patru instituții”, și anume „CJ Ilfov, Ministerul Justiției și Ministerul Culturii”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Fortul 13 Jilava va deveni obiectiv turistic. Sursa foto: Facebook

Fortul 13 devine muzeu

Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov, a anunțat, de asemenea, că va deveni muzeu, după preluarea sa de către administrtația Ilfov. Banii vor fi „de la bugetul local, fonduri din POR, orice linie de finanțare posibilă”.

Hubert Thuma a mai subliniat că pușcăria de la Jilava are „potențialului său istoric, social, cultural și turistic”, Președintele CJ Ilfov a mai declarat că „am fost acolo, printre acele ziduri. E greu de descris în cuvinte ce am trăit”,

Edificiul a fost construit după proiectul generalului Henri Alexis Brialmont, ca parte din Cetatea Bucureștiului. Apoi a fost folosit ca și închisoare politică.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie. Sursa foto: Facebook

Personalițile care și-au găsit sfârșitul aici

Printre personalitățile politice și culturale interbelice care au fost transferați la Jilava se numără Mareșalul Antonescu, Corneliu Coposu, Mihai Antonescu, monseniorul Vladimir Ghika și Radu Lecca. Ultimii deținuți care au fost închiși aici au fost cei de la Revoluția din 1989.

În noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940, Poliția Legionară a ucis, în celulele închisorii militare Jilava, un număr de 64 de deținuți politici. Nimeni nu poate uita despre „ Masacrul de la Jilava”.

Din acest motiv, unul foarte important, Alina Gorghiu a subliniat că „Fortul 13 Jilava este un exemplu și trebuie valorificat din punct de vedere istoric, social și cultural”, a concluzionat ministrul Justiției.

Revista presei