Forțele aliate habar n-au câți jihadiști străini luptă în Siria și Irak. Aceștia s-ar putea întoarce oricând țările de origine

Forțele aliate habar n-au câți jihadiști străini luptă în Siria și Irak. Aceștia s-ar putea întoarce oricând țările de origine

Serviciile antiteroriste americane nu cunosc numărul jihadiștilor străini care mai sunt prezenți în Irak și Siria, a afirmat miercuri unul dintre responsabilii Centrului național antiterorist american (NCTC), generalul Michael Nagata.

Scenariul reîntoarcerii în țara lor a acestor jihadiști după căderea grupării Stat Islamic (SI) provoacă îngrijorare în numeroase țări din Europa, Africa sau Asia de de Sud-Est.

Potrivit generalului Nagata, serviciile de informații nu pot aprecia cu exactitate amenințarea. În opinia sa, aproape 40.000 de jihadiști străini au mers să se alăture grupării Stat Islamic în Irak și Siria de la începuturile acestuia.

"Știm că am ucis mai multe mii" dintre ei, a menționat el, "dar suntem incapabili să vă oferim un număr precis. Este un număr substanțial", a spus el miercuri în cursul unei conferințe organizate la un centru de studii din Washington, CSIS.

"Chiar nu știm" câți au mai rămas, în pofida "resurselor masive" desfășurate pentru a încerca să răspundem la această întrebare, a menționat el.

A prevedea comportamentul lor la revenirea în țară este dificil, pentru că ei formează "o paletă extrem de diversificată de actori, cu o paletă extrem de diversificată de motivații", a subliniat generalul american.

Întrebat în legătură cu riscul reprezentat în special de copiii jihadiștilor care și-ar fi urmat părinții în Irak și Siria și care ar reveni în țara lor de origine pregătiți să comită și ei atentate, generalul Nagata a invitat să nu se supraestimeze amenințarea.

Cu înregistrările sale video înfățișând copii care execută prizonieri, SI a încercat "să creeze impresia că toți copiii de jihadiști vor îmbrățișa drapelul negru" al organizației, a afirmat el.

"Există probabil puțin adevăr, dar nu este atât de puternic sau de răspândit așa cum Stat Islamic vrea să ne facă să credem", a mai spus generalul.

După mai bine de doi ani și jumătate de campanie militară a unei coaliții internaționale conduse de Statele Unite, SI a pierdut o mare parte a teritoriilor sale și este amenințată să fie învinsă în bastioanele sale din Mosul (Irak) și Raqqa (Siria).

 

Ne puteți urmări și pe Google News