Evenimentul Zilei > International > Forţele aeriene turceşti decapitate! 91 de militari cu funcţii de răspundere din aviaţie vor fi arestaţi
Forţele aeriene turceşti decapitate! 91 de militari cu funcţii de răspundere din aviaţie vor fi arestaţi

Forţele aeriene turceşti decapitate! 91 de militari cu funcţii de răspundere din aviaţie vor fi arestaţi

Poliţia turcă a arestat deja 65 de suspecţi într-o operaţiune care vizează membri ai forţelor aeriene acuzaţi de legături cu clericul Fethullah Gulen

Regimul de la Ankara susţine că, fostul aliat al preşedintelui Erdogan, clericul Fethullah Gulen, a orchestrat puciul eşuat din iulie 2016.

Procurorii au emis mandate de arestare pe numele a 96 de persoane, dintre care 91 fac parte din forţele aeriene.

Poliţia îi caută în continuare pe ceilalţi suspecţi.

Operaţiunea se desfăşoară în principal în oraşul Izmir, din vestul ţării, dar şi în 15 provincii.

Conform unui raport publicat în luna martie de Oficiul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, până în decembrie 2017 aproape 160.000 de persoane au fost arestate şi 152.000 de funcţionari publici au fost demişi în cadrul represiunii care a urmat puciului eşuat.

Dintre cei arestaţi, mai mult de 50.000 au fost inculpaţi şi încarceraţi pe perioada proceselor.

Represiunea a fost criticată de aliaţii occidentali ai Turciei, care îl acuză pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan că foloseşte acest puci drept pretext pentru a înăbuşi opoziţia. Turcia susţine, în schimb, că măsurile sunt necesare pentru a combate ameninţările la adresa securităţii naţionale, mai scrie AGERPRES.