Forţele aeriene din Peru au primit dreptul să doboare avioanele cu droguri

Forţele aeriene din Peru au primit dreptul să doboare avioanele cu droguri

Parlamentul din Peru a adoptat în unanimitate un proiect de lege care permite forţelor aeriene să intercepteze şi să doboare avioanele de mici dimensiuni suspectate a fi folosite pentru traficul de droguri, o politică interzisă în 2001 şi faţă de care SUA şi-au exprimat opoziţia.

Această strategie de luptă împotriva traficului de droguri a fost introdusă şi aplicată în cooperare cu SUA în anii '90, însă a fost suspendată în 2001, după ce un avion de vânătoare peruan a doborât din greşeală un avion de mici dimensiuni în care se aflau misionari americani, două persoane pierzându-şi atunci viaţa. Oficialii americani au făcut lobby pentru menţinerea suspendării, au precizat autorităţilor peruane.

Proiectul de lege, votat joi, permite forţelor aeriene peruane "să doboare aeronavele asupra cărora există probe sau suspiciuni rezonabile privind implicarea lor în traficul de droguri". Pentru a fi aplicată, legea mai trebuie promulgată de preşedintele Ollanta Humala în maximum 15 zile.

Permisiunea de a trage va fi dată după ce aparatul de zbor suspectat este declarat ostil şi în cazul în care nu respectă ordinele avioanele de interceptare ale armatei peruane.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Forţele noastre armate vor putea, în acord cu protocoalele internaţionale şi în cazuri extreme, să doboare avioane de mici dimensiuni care transportă droguri spre alte ţări", a explicat preşedintele parlamentului, Luis Iberico.

Potrivit deputatului Carlos Tubino, autorul legii, în Peru au loc anual între 600 şi 1.000 de zboruri clandestine de avioane de mici dimensiuni ale traficanţilor de droguri, provenind în proporţie de 90% din Bolivia.

Peru dispune din mai de un radar de fabricaţie americană, instalat la Puerto Maldonado (sud-est) şi care permite detectarea zborurile ilegale pe o rază de 450 de km.

Lima poate astfel controla valea fluviilor Apurimac, Ene şi Mantaro (Vraem), care rămâne cea mai mare zonă de producţie de frunze de coca din Peru, unde forţele armate se luptă de peste 20 de ani cu traficanţii de droguri şi cu ultimele trupe Sendero Luminoso (Cărarea Luminoasă), forţa de gherila maoistă din anii 1980-2000, aliată astăzi cu traficanţii de droguri, potrivit autorităţilor.

Potrivit ONU, Peru, unul din principalii producători de cocaină din lume, şi-a redus cu aproape 14% culturile de frunze de coca în 2014, de la 49.800 la 42.900 de hectare.