Formula de calcul a pensiilor. Cât trebuie să muncești pentru o pensie de 4.500 de lei

Formula de calcul a pensiilor. Cât trebuie să muncești pentru o pensie de 4.500 de lei Recalculare pensii. Sursa foto: MMSS/ Facebook

Formula de calcul a pensiilor s-a modificat în conformitate cu noua lege a pensiilor. Mulți pensionari au motive să se bucure deoarece pot obține pensii destul de mari dacă îndeplinesc toate condițiile de mai jos.

Formula de calcul a pensiilor după noua lege

Noua lege a pensiilor a bulversat societatea românească deoarece nu prea înțelege modul de recalculare a pensiilor. Veștile sunt bune pentru o anumită categorie de pensionari deoarece se vor trezi cu creșteri si de 50%.

De exemplu, un român care a ieșit la pensie în luna aprilie 2024 la de 63 de ani, are motive de bucurie după recalcularea pensiei. Pensionarul are o pensie netă de 3.150 de lei, iar după aplicarea impozitului ajunge la o pensie brută de aproape 3.300 de lei, dar pentru această pensie trebuie să aibă un număr de ani munciți.

Potrivit noii legi a pensiilor, punctele de pensie joacă un rol cheie în stabilirea valorii pensiei, iar recalcularea poate aduce bani în plus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Calendarul majorării și livrării pensiilor. Cine are prioritateFormula de calcul a pensiilor după noua lege. Sursa foto: Pixabay

Cât trebuie să muncești pentru o pensie de 4.500 de lei

Pensionarul trebuie să muncească 35 de ani și va beneficia o majorare semnificativă a pensiei. Potrivit noii formule de calcul a pensiilor, pensionarul din cazul nostru va primi în plus suma de 1.600 de lei la pensie, asta înseamnă o creștere de 50%.

Așadar, pentru a ieși la pensie cu suma netă de 4.500 de lei, trebuie să aibă un număr suficient de puncte de pensie, care sunt determinate de salariul avut pe parcursul activității. Punctul de pensie are o valoare de aproximativ 75 de lei, ia pentru a avea pensia de 4.500 de lei, trebuie acumulezi în jur de 60 de puncte de pensie.

Formula de calcul a pensiilor după noua lege

Formula de calcul a pensiilor ține cont de următoarele criterii:

  • Numărul de puncte de pensie acumulate pe tot parcursul activității,
  • Valoarea punctului de pensie, stabilită de legislația în vigoare.

Puncte de stabilitate: 5X0,5 + 5X0,75 + 1 = 6,25 puncte de stabiltate.

Total puncte = puncte stabilitate + puncte de contributivitate = 6,25 + 52 = 58,25 de puncte.

Pensie netă = pensia bruta – impozit = 4.718 – 271 = 4.447 de lei.

Mai trebuie subliniat faptul că în prezent, VPR are o valoare de 81 de lei, iar formula de recalculare a pensiei este următoarea:

Pensia recalculată = VPR (81 lei) x Numărul total de puncte obținute, potrivit calculelor făcute de jurnaliștii de la cancan.ro.