Evenimentul Zilei > Social > Formidabilul! Sir Francis Chichester, cu cancer, în jurul lumii, cu un velier de 12 metri
Formidabilul! Sir Francis Chichester, cu cancer, în jurul lumii, cu un velier de 12 metri

Formidabilul! Sir Francis Chichester, cu cancer, în jurul lumii, cu un velier de 12 metri

Sir Francis Chichester a fost primul navigator care a navigat de unul singur, în jurul lumii, cu o singură esaclă, la Sydney, în Australia

Înnobilat cu aceeași sabie cu care a fost făcut Sir, corsarul Francis Drake

Pe parcursul circumnavigației sale, navigând din vest către est, împotriva vântului, Francis Chichester a avut parte de încercări teribile. A întâlnit, la travers de Capul Horn, valuri de 15 metri, și-a rupt o mână, s-a răsturnat cu nava sa, care, miraculous, și-a revenit pe linia de plutire. Ce-i drept, el a beneficiat de un sistem pilot-automat, ultramodern pentru acei ani, care îi permitea să se odihnească și care făcea volte automat.

La câteva săptămâni de la primirea sa triumfală, Francis Chichester a fost înnobilat de Regina Elisabeta a II-a care a folosit, la înălțarea sa în gradul de Cavaler Comandor al Imperiului Britanic, aceași sabie folosită de strămoașa sa Elisabeta I, atunci când aceasta l-a înnobilat pe fostul pirat Francis Drake și i-a dat rangul de Sir.  Marinarul veteran nu s-a lăsat nici când mai avea puțin și împlinea 70 de ani. În 1970 a încercat să parcurgă 4.000 de mile marine în doar 20 de zile, la bordul aceleiași ambarcațiuni. N-a reușit, din păcate. Era prea bătrân și n-a avut vânturi prielnice. Sir Francis Chichester a murit, în 1972, la 71 de ani.

Nava sa, Gipsy Moth IV i-a supraviețuit și a continuat să navigheze în curse transoceanice până în 2007, când a fost retrasă din activitate, la exact 40 de ani de la sosirea sa triiunfală din epicul periplu. Ea poate fi admirată și astăzi la docul său din Plymouth. Chichester a mărturisit că nu are o prea mare afecțiune pentru nava care l-a purtat în jurul lumii: „E prea mare pentru mine și are nevoie de trei membri în echipaj: un om să o conducă, un elefant să întoarcă cârma și un cimpanzeu cu brațe de doi metri jumate să manevreze velele!”. Poate, a fost un pic nedrept…

Caracteristicile cutter-ului Gipsy Moth IV

Yachtul avea următoarele caracteristici:

  • Lungime la linia de plutire: 11,73 metri
  • Lungime totală, cu tot cu bompres: 16 metri
  • Suprafața velică normală de 79, 3 m.p. la care se adaugă un spinnaker, pentru vânt de pupa, care mărește suprafața la 140 m.p.
  • Deplasament 10,4 tone
  • Doua catarge, două rande și două focuri

 

PAGINA ANTERIOARA