FORMIDABILA mașinărie de strâns BANI a Familiei Clinton

FORMIDABILA mașinărie de strâns BANI a Familiei Clinton

Bill și Hillary Clinton și-au construit în cei patruzeci de ani de viață publică o rețea de donatori unică, inventând tehnici noi în colectarea de fondur, lucru care este foarte aproape să-i transforme în primul cuplu soț și soție de președinți ai Statelor Unite.

Suma totală strânsă de cei doi împreună pentru campaniile politice și fundația caritabilă a familiei este fabuloasă: 3 miliarde de dolari, dezvăluie o mega-anchetă Washington Post. Cifra aceasta nu a fost egalată nici de cele trei generații de politicieni ai familiei Bush, cealaltă dinastie de politicieni americani: aceștia nu ating „decât” 2,4 miliarde de dolari.

Lunga cursă a strângerii de bani a început în familia Clinton odată cu candidatura lui Bill pentru un loc în Congres în 1974: atunci el a adunat 178.000 de dolari, o sumă ridicolă în comparație cu cei 110 milioane adunați de Hillary (numai până acum) în cursa pentru Casa Albă 2016.

Washington Post a identificat nu mai puțin de 336.000 de donatori individuali, corporații, sindicate și guverne străine, pentru sprijinirea acțiunilor politice și filantropice ale familiei Clinton. Printre ei, nume sonore, precum Steven Spielberg (468.023 dolari pentru Bill, 1,03 milioane pentru Hillary, și cel puțin un milion pentru Fundația lor) sau George Soros (201.650 pentru Bill, 1,06 milioane pentru Hillary, cel puțin 3 milioane pentru Fundație).

În evidențe nu apar numele mai multor donatori mai mărunți, dar care, împreună, au contribuit cu milioane la campaniile celor doi.

Majoritatea banilor – 2 miliarde de dolari – au mers la Fundația Clinton, care este una dintre organizațiile caritabile cu cele mai rapide ritmuri de creștere din lume. Aceasta se ocupă cu obiective din domeniile Sănătății, Educației și inițiativelor de dezvoltare economică în întreaga lume.

Separat, circa un miliard de dolari au venit de la donatori pentru a sprijini acțiunile politice ale soților Clinton.

Modalitățile de strângere a banilor sunt de o extraordinată varietate. Adeseori, companii aflate în legătură cu donatorii îi angajau pe Bill sau Hillary să țină diverse cuvântări, foarte bine plătite: în 15 ani au strâns 150 de milioane de dolari.

Cel mai important „binefăcător” al cuplului este Haim Saban, patronul colosului media Univision, care, împreună cu soția sa Cheryl, a făcut 39 de donații în valoare totală de 2,4 milioane de dolari, din 1992 încoace, pentru a sprijini candidaturile Clintonilor.

Bill și Hillary au știut să-i mențină pe donatori în sfera lor de influență cu o abilitate demnă de invidiat. De o parte, Wall Street, de unde au strâns cel puțin 69 de milioane de dolari din contribuții politice ale angajaților și așa-numitelor PAC (political action committee – organizații care se ocupă în Statele Unite cu strângerea de fonduri de la membrii săi pentru a finanța diverse campanii – n.r.) din bănci, companii de asigurări sau de brokeraj. Printre marii finanțatori se numără manageri de fonduri de investiții precum S. Donald Sussman și David E. Shaw.

De cealaltă parte, cei doi Clintoni au știut să cucerească simpatia centralelor sindicale, de unde au primit 21 de milioane de dolari. Uniunea Funcționarilor Publici (AFSCME) a fost cel mai important donator sindical, cu aproape 1,7 milioane de dolari pentru campaniile soților.

Rețeaua de donatori a familiei constituie principalul atu al lui Hillary în cursa pentru Casa Albă. Ea a fost factorul care l-a descurajat pe vicepreședintele Joe Biden să candideze. În cursa cu Bernie Sanders, din tabăra Democrată, Hillary strânsese, până la sfârșitul lui septembrie, cu 35 de milioane mai mult decât acesta, respectiv 76,5 milioane.

În comparație cu tabăra Republicană, Hillary îl surclasează pe cel mai bine plasat candidat, neurochirurgul Ben Carson (între timp retras), care a adunat doar 31,4 milioane de dolari.

Familia Clinton este mereu într-o căutare frenetică pentru identificarea de noi surse de finanțare: de la comunitatea cubanezilor din Florida și a chinezilor din New York până la magnați din întreaga lume.

Au adoptat tehnici inventive, găsind mijloacele de a injecta bani de la corporații pentru cauze politice prin intermediul unor organizații non-profit din Arkansas sau al conturilor unor formațiuni politice mărunte.

Ascultând de sfaturile unui tânăr finanțist, Terry McAulife, ajuns acum guvernator în Virginia, Clintonii au început să folosească și metoda întâlnirilor private cu donatorii. Iar, în perioada cât a fost președinte, Bill Clinton îi răsplătea pe cei mai generoși gâzduindu-i în dormitorul lui Abraham Lincoln, de la etajul doi al Casei Albe.

În goana după donații, au sfidat conflictele de interese: astfel, Denise Rich, soția magnatului Mark Rich, acuzat de evaziune fiscală și încălcarea embargoului și fugit din țară, a făcut donații uriașe pentru acțiuni Democratice, inclusiv 450.000 de dolari pentru Clinton Presidential Center din Little Rock.