Blu-ray si HD-DVD vor fi in atentia consumatorilor in acest an, pe masura ce playerele specifice vor fi disponibile pe piata.
Ultima miscare pe piata noilor formate de discuri a fost facuta de Toshiba. Compania japoneza tocmai a lansat in Marea Britanie playerul HD-E1 pentru formatul HD-DVD. Modelul rezolva unele probleme din versiunile anterioare, are un design atragator, nu ocupa mult loc si costa in jur de 1.000 de dolari.
Anunturile privind lansari de noi discuri si playere din gama celor doua formate vor continua sa curga si in 2006. LG a promis de curand ca va lansa propriul aparat capabil sa citeasca ambele formate.
Detalii despre viitorul gadget vor fi disponibile saptamana viitoare. LG anuntase initial ca va lansa un player hibrid, apoi ca va renunta la HD-DVD, iar acum a revenit la ideea unui player pentru ambele formate.
Alegere grea
Blu-ray si HD-DVD sunt componentele unei piete audio-video de 24 de miliarde de dolari pe an si de aceea marile firme multimedia sunt interesate de lansarea cat mai rapida a discurilor si a aparatelor compatibile. Ambele discuri promit capacitati de stocare mult mai mari decat cele ale DVD-urilor traditionale si, deci, imagine mult mai buna.
Din pacate, playerele sunt incompatibile, astfel incat consumatorul este nevoit sa aleaga intre un aparat sau altul. Gadgeturile hibride ar trebui sa aiba mai mult succes, avand in vedere ca recunosc ambele tipuri de disc, dar si formatele vechi.
Asemanari, deosebiri
In cazul lui HD-DVD, discul are forma si diametrul (12 cm) unui CD traditional, dar avantajul consta in capacitatea de 15-20 Gb, in functie de varianta cu unul sau doua straturi.
Cheia acestui format este raza albastru-violeta prin care se scriu informatiile pe disc. Lungimea de unda redusa impiedica difractia si mentine un spot mic de scriere al laserului. Datele pot fi scrise la o densitate mai mare si de aici reiese capacitatea mare a discului.
Formatul Blu-ray consta tot intr-un disc cu diametrul de 12 cm, iar tehnologia este identica celei din cazul HD-DVD. Se are in vedere producerea unei variante cu diametrul de 8 cm.
Problema consta insa in furnizarea continutului bogat si variat pe cele doua suporturi. Clientul nu va cumpara niciunul dintre playere daca va constata ca pe piata nu exista destule filme pe discurile respective sau ca filmele nu ofera nimic in plus fata de DVD-urile traditionale.
Pentru Romania, playerele Blu-ray si HD-DVD vor fi considerate un moft multa vreme de acum incolo. O dovada este faptul ca, desi playerul Blu-ray Panasonic a fost lansat la noi la sfarsitul anului trecut, produsul nu a fost introdus, nici pana acum, in stocul magazinelor de profil.