Ford, Chrysler şi GM vor bani de la stat

Ford, Chrysler şi GM vor bani de la stat

Cei trei constructori auto speră să obţină un ajutor de 14 miliarde de dolari.

Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA a aprobat, ieri, legislaţia privind furnizarea unui ajutor în valoare de 14 miliarde de dolari pentru sectorul auto, scrie Reuters. Planul a primit aviz favorabil din partea a 237 de reprezentanţi, iar 170 de oficiali s-au împotrivit. Proiectul urmează să treacă acum şi prin furcile caudine ale Senatului, camera superioară a forului legislativ nord-american, unde multe voci pledează împotriva ajutorării marilor constructori auto, iar majoritatea deţinută de democraţi, susţinătorii proiectului, este fragilă.

Purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a făcut un apel la senatori să aprobe şi ei proiectul legislativ, deoarece „această legislaţie urmăreşte să ofere Detroitului (zona unde sunt concentraţi marii producă tori auto americani - n.r.) şi Americii o şansă de a reveni pe calea cea bună“.

Cei trei mari producători auto americani, General Motors, Ford şi Chrysler se află acum la un pas de faliment, din cauza scăderii puternice a cererii pentru automobile, pe fondul crizei financiare şi economice actuale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Planul legislativ, prin care cele trei mari companii ar putea primi cele 14 miliarde de dolari, vine şi cu condiţii clare. Producătorii auto nu vor avea voie să le ofere managerilor bonusuri de sfârşit de an sau bani în cazul în care se retrag din companie - este vorba de aşa-numitele „paraşute de aur“ (golden parachutes). Mai mult, şefii producătorilor auto vor trebui să vândă avioanele personale pe care le deţin, iar companiile să înceapă să dezvolte vehicule mai eficiente din punct de vedere al consumului de carburanţi. Amânarea funeraliilor

„Dacă Chrysler, Ford şi General Motors nu devin inovative şi competitive în piaţă, nu facem decât să le amânăm funeraliile cu acest ajutor“, a declarat senatorul republican de Alabama, Richard Shelby.

Prăbuşirea celor trei mari constructori din Detroit ar fi o catastrofă pentru economia americană, deoarece, împreună, aceste companii au peste 250.000 de angajaţi. Prăbuşirea lor ar duce şi la disponibilizarea altor sute de mii de oameni din industriile înrudite, precum cea de componente auto.

Conducerea General Motors a comunicat deja că, dacă compania nu primeşte ajutor până la sfârşitul lunii, se va prăbuşi.

Şi guvernul suedez a anunţat ieri un program de ajutorare a sectorului auto local, în valoare de 2,36 miliarde de euro. Asta, în condiţiile în care grupurile americane General Motors şi Ford, care deţin companiile suedeze Saab Automobile şi Volvo Cars, doresc să le vândă.