În 2012, Ignazio Di Vincenzo, un fermier din orașul sicilian Tortorici, a primit o somație nedorită din partea unui membru de rang înalt al clanului mafiei locale.
Gino Bontempo a dorit să închirieze terenul lui Di Vincenzo pentru a cere subvenții profitabile ale UE în numele fiicei sale. Era, cum spun ei, o ofertă pe care Di Vincenzo nu putea să o refuze.
În ultimul deceniu, sindicatele infracțiunii au sifonat milioane de euro din fondurile agricole ale UE, potrivit unei ample investigații efectuate în Sicilia, care a implicat 600 de ofițeri de poliție, care au culminat cu 94 de arestări în 15 ianuarie.
Un document al senatului italian l-a numit ca șef al mafiei, dar avocatul său a spus că și-a menținut nevinovăția.
Clanurile mafiote au închiriat mii de hectare de terenuri proprietate publică scoase la licitație de către stat. Ancheta dezvăluie „o evoluție marcantă” în activitatea infracțională.
„În timp ce menținem activitatea infracțională clasică, cum ar fi drogurile și extorsiunea ... principala lor activitate a devenit marea afacere de fraudare a UE, mai plină de satisfacții și mai puțin riscante."
„Nu mai este nevoie să jefuiască o bancă. Au găsit noi căi către bogățiile care ajung confortabil în cofrele lor fără risc”, a declarat generalul Pasquale Angelosanto, șeful ROS, specialist în antiterrorism. Fermierii cinstiți au evitat aceste licitații, astfel încât amenințările explicite erau rareori necesare.
„Un simplu nume de familie este suficient pentru a provoca frică, nu este nevoie să trageți", a explicat col. Gerardo Mastrodomenico, șeful poliției de fraudă din Guardia di Finanza din Messina.
Subvențiile UE se bazează mai mult pe deținerea de terenuri, mai degrabă decât pe producție. Rezultatul este un „fenomen devastator”, au scris anchetatorii. Fermierii cinstiți pierd din fondurile vitale, iar UE, din neatenție, subvenționează cealaltă activitate infracțională a clanurilor.
UE plătește în jur de 60 de miliarde de euro subvenții pentru fermieri în fiecare an, aproximativ 37% din întregul său buget. Acești bani sunt destinați să sprijine agricultura și creșterea animalelor și să contribuie la menținerea vieții comunităților agricole. Dar, deși Comisia Europeană a arătat puțină capacitate de a combate corupția și de a pune în aplicare mai multe garanții, forțele naționale de poliție încep să atragă atenția asupra acestei probleme.
Ancheta de patru ani din Sicilia, prima de acest fel din Europa, este probabil să ofere un model pentru alte țări.
Raidurile din ianuarie au vizat două clanuri mafioase bazate în jurul Tortorici în munții Nebrodi, o suprafață de teren protejat care acoperă 86.000 de hectare.
Se presupune că familiile Bontempo Scavo și Batanesi au fraudat aproximativ 10 milioane de euro din Fondul european de garantare agricolă și din Fondul european pentru dezvoltare rurală.
Sicilia a primit aproximativ 5 miliarde de euro din fonduri UE în ultimul ciclu bugetar al UE pe șapte ani, potrivit politico.eu