Fondurile Serviciului Secret S – într-o CARTE-eveniment abia LANSATĂ

Fondurile Serviciului Secret S – într-o CARTE-eveniment abia LANSATĂ

Generalul de armată în rezervă Ion (Gioni) Popescu, omul care s-a ocupat de partea administrativă a SRI din 1992 până în 2005, şi generalul de brigadă (r) Florin-Badea Pintilie, un veteran al arhivelor serviciului de informaţii pentru securitatea naţională şi-au lansat miercuri, la Librăria “Mihai Sadoveanu” din Bucureşti, volumul “Logistica frontului secret”.

Lucrarea prezintă documentele relevante din perioada 1917-1945 referitoare la logistica Serviciului S, care conţin informaţii neaşteptate despre conducerea acestuia. Cititorul găseşte mecanismele de suport ale acţiunilor spionajului şi contraspionajului românesc desfăşurate în acea perioadă de către Brigada Specială de Siguranţă a Deltei Dunării, Serviciul Secret, Serviciul Special de Informaţii, Serviciul de Informaţii şi iarăşi Serviciul Special de Informaţii, denumiri sub care a fost cunoscută principala organizaţie a statului român care a acţionat pe frontul secret.

Interesante sunt informaţiile despre cei doi celebrii şefi ai Serviciului, Mihai Moruzov şi Eugen Cristescu. Moruzov a fost la cârmă între 1925 şi 1940, an în care a fost arestat. Va fi închis la Jilava, unde în noiembrie alelaşi an va face parte din lotul conducătorilor şi politicienilor ucişi de legionari.  Procesul intentat lui Moruzov a început în 1940 şi s-a încheiat în 1951, când statul comunist i-a confoscat toată averea. De la regimul Antonescu la guvernul comunist, el a fost acuzat de delapidarea fondurilor informative ale Serviciului S. De-a lungul întregii cariere ar fi cheltuit fără niciun control 528 de milioane de lei, în condiţiile în care un apartament în Bucureşti costa în jur de un milion.

Când Eugen Cristescu a preluat Serviciul S, acesta a trebuit reconstruit din temelii. În 23 august 1944, acesta nu a fost la “datorie”. Arestarea mareşalului Antonescu l-a luat prin surprindere, ascunzându-şe în zona de lângă Câmpulung Muşcel.