FONDURILE OPERATIVE ALE DIPI FOLOSITE PENTRU CADOURI ȘI PROTOCOLUL POLITICIENILOR. Codruţa Kovesi, George Maior, Gabriel Oprea, Codruţ Olaru. George Scutaru AU PRIMIT CÂTE UN STILOU MONT-BLANC, iar Klauus Iohannis, Eduard Hellvig, Florian Coldea și Dan Mi
- Ion Cristoiu
- 9 septembrie 2016, 07:49
Sub titlul Dacă SIE refuză să desecretizeze nişte documente despre cum s-au cheltuit nişte fonduri în străinătate, ce face Codruţa Kovesi? Îl pune sub acuzare pe MRU? în Gîndul de vineri, 2 septembrie 2016 dezvăluiam cîteva din nedumeririle stîrnite de lectura Documentelor DNA referitoare la ceea ce Divizia Presă a Poliţiei Politice numeşte Corupţia de la DIPI. Printre altele, Comunicatul DNA din 1 septembrie 2016 îl acuză pe fostul ministru de Interne, Petre Tobă că „a refuzat declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente”.
Printr-un Comunicat anterior, cel din 29 august 2016, aceeaşi acuzaţie era adusă lui Rareş Văduva, fostul şef al DIPI.
Numărîndu-mă printre jurnaliştii români care gîndesc cu capetele lor şi nu cu cel al Codruţei Kovesi, mi-am exprimat o nedumerire de bun simţ:
„Ultimul şef al DIPI (comisar-şef Rareş Văduva), venit aici de la SRI, e acuzat c-a favorizat infractorul refuzînd să declasifice nişte documente cerute de DNA. Acuzaţia e că documentele respective dovedeau deturnarea de fonduri de către cei favorizaţi de Rareş Văduva. Potrivit DNA, Rareş Văduva a refuzat să desecretizeze documentele respective. (…)
Joi, 1 septembrie 2016, vine bomba: Ministrul de interne Petre Tobă e acuzat de DNA că a comis aceeaşi infracţiune ca şi Rareş Văduva: A refuzat să desecretizeze documente care sînt pentru DNA dovezi că ofiţerii DIPI deturnează fonduri.
Măi să fie! Un şef al DIPI refuză să desecretizeze. Vine şi Petre Tobă, care refuză şi el să desecretizeze aceleaşi documente. Ce dracu’ i-a apucat pe cei doi? Adică şi Rareş Văduva şi Petre Tobă au fost loviţi de un amor atît de tare faţă de cei care au deturnat fonduri DIPI încît au decis să-i acopere cu grava încălcare a Legii? Oricît de rău aş fi scris eu despre Petre Tobă pînă acum mi-e greu să cred că s-a pretat la aşa ceva. (…)”.
Un jurnalist – am mai scris asta, e un istoric al clipei. În calitate de istoric al clipei, convins că nici Petre Tobă, nici Rareş Văduva nu sînt Veronica Micle ca să credem că şi-ar risca funcţiile ca să-şi acopere subordonaţii, m-am dat peste cap ca să aflu răspunsul la o întrebare pe care nu întîia oară mi-am pus-o în legătură cu oamenii pe lîngă care trec. Ce i-a apucat? Şi iată ce-am descoperit.
Documentele pentru care DNA a cerut desecretizarea sînt următoarele:
- Hotărîrea CSAT cu caracter de secret de stat nr. 0061/02.07.2014 privind modul de aprobare, gestionare şi control al fondurilor operative alocate structurilor cu atribuţii în domeniu din cadrul Ministerului de Interne.
- Ordinele de muncă ale DIPI, altfel spus Documentele prin care ofiţerii desfăşoară o activitate informativ-operativă.
La finele lui februarie 2016 DNA, sub semnătura Codruţei Kovesi, trimite CSAT o adresă prin care cere declasificarea Hotărîrii CSAT din 2.07.2014, dată pe vremea lui Traian Băsescu, așadar. CSAT îi răspunde, printr-o adresă, că acest document nu poate fi declasificat. Tot la finele lui februarie 2016 DNA se adresează MAI şi DIPI cerîndu-le desecretizarea unui număr de Ordine de muncă. Ştiind că acestea sînt documente secrete, Petre Tobă se adresează CSAT, cerînd un punct de vedere în legătură cu solicitarea DNA. CSAT răspunde că documentele nu pot fi desecretizate. Prin urmare, DNA trebuie refuzată. Asta e explicaţia refuzului lui Petre Tobă şi Rareş Văduva de a desecretiza documentele cerute de DNA! Au ascultat ordinele CSAT. Pentru aceasta, DNA a declanşat urmărirea penală împotriva lui Rareş Văduva şi a cerut preşedintelui Klaus Iohannis aprobarea pentru începerea urmării penale a lui Petre Tobă.
Joi, 8 septembrie 2016, Klaus Iohannis a aprobat cererea DNA. Ce ticăloşie! Klaus Iohannis a aprobat ca Petre Tobă să fie urmărit penal, pentru că a îndeplinit Ordinul dat de CSAT-ul condus de el, Klaus Iohannis, să nu desecretizeze documentele.
Procuroarei Florentina Mirică i s-au pus la dispoziţie documentele secrete de către MAI şi DIPI. Ea nu accesul îl dorea, ci desecretizarea documentelor, astfel încît să le poată scurge în Presa DNA. Pînă la urmă, apelează la o şmecherie. Sub pretextul reproducerii unor procese verbale, pune pe CD-uri nesecretizate fragmente însemnate din Hotărîrea CSAT, cît şi din Ordinele de muncă. Avînd Decizia CSAT potrivit căreia aceste documente nu pot fi desecretizate, în martie 2016, printr-o adresă semnată de Petre Tobă şi Rareş Văduva, MAI şi DIPI sesizează CSM privind încălcarea Legii de către procuroare prin diseminarea neautorizată de informaţii clasificate.
Inspecţia judiciară a trecut la verificări. Pe parcursul verificărilor, Inspecţia a audiat-o pe procuroare şi a anunţat-o pe Codruţa Kovesi. Potrivit Regulamentului, Codruţa Kovesi ar fi trebuit să-i suspende procuroarei accesul la informaţii clasificate pe parcursul verificării. Evident, Codruţa Kovesi n-a făcut-o. Cum s-o facă? Păi tocmai ea îi spusese procuroarei să distrugă DIPI.
Pe 21 iulie 2016, Inspecţia a transmis CSM decizia de punere în executare a cercetării disciplinare a procuroarei Florentina Mirică. Pe 22 septembrie 2016, CSM o va audia pe procuroare. Ce-a făcut între timp DNA? Le-a făcut dosare lui Petre Tobă şi Rareş Văduva ca să vadă aceștia, dar și alții, ce păţesc cei care se pun cu DNA-ul condus de Nemărginita Codruţa Kovesi.
O altă nedumerire de-a mea a izvorît din acuzaţia lansată în Comunicatul DNA din 29 august 2016 că, timp de doi ani, nu mai puţin de 6 (şase!) şefi ai DIPI au aprobat documente prin care banii pentru misiuni informativ-operative au fost folosiţi, prin deturnare, pentru afaceri de corupţie.
Citind acuzaţia, prezentată de Divizia Presă cu deşănţarea de rigoare, mi-am zis: Aha, bandiţii ăia de la DIPI! Vîrau mîna în banii pentru surse, pentru operaţiuni pe teren ale ofiţerilor, şi se deşucheau în voie: Articole duse acasă, petreceri cu curve, chefuri.
În Comunicatul din 1 septembrie 2016, DIPI e acuzat c-a achiziţionat stilouri în valoare de 13.000 de lei. Ştiind cîte ceva despre personalitatea poliţiştilor, era să-mi fac cruce. Ofițerii DIPI au riscat puşcăria pentru deturnare de fonduri ca să-şi ia stilouri? Stilouri şi nu lăzi de whisky?
Dînd curs nedumeririi, m-am interesat şi iată ce am aflat. Marți, 27 ianuarie 2015, a avut loc ședința de evaluare a activității DIPI pe 2014, prilej cu care s-a marcat și aniversarea a 25 de ani de la înființarea Serviciului. Pentru asta, DIPI a achiziționat un număr de stilouri Mont Blanc. Fiecare stilou a costat peste 500 de euro. Stilourile au fost achiziţionate pentru a fi făcute cadou celor din prezidiu. Au primit cadouri un stilou și o plachetă (momentul a fost filmat) Codruţa Kovesi, George Maior, Gabriel Oprea, Codruţ Olaru. George Scutaru, din partea preşedinţiei a lipsit, deoarece se pregătea la Cotroceni mazilirea lui George Maior. A doua zi însă a venit la sediul MAI, unde Gabriel Oprea i-a înmînat stiloul. Declarația de avere a Codruței Kovesi pe 2015 nu cuprinde la capitolul Cadouri primite cu titlu gratuit din partea unor organizații și a căror valoare individuală depășește 500 de euro stiloul Mont Blanc de peste 500 de euro! Potrivit Rechizitoriului, stilourile sînt rezultatul unei afaceri de corupţie. Ce putem spune noi decît: Codruţa Kovesi, stiloul înapoi!
La pagina 100 a Rechizitoriului, Nicolae Gheorghe e acuzat c-a deturnat suma de 2.000 lei (20 milioane lei vechi) pentru a cumpăra băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare, cafea, zahăr. Ia te uită ce cioflingar! îţi vine să exclami. Îşi cumpăra cafea din banii fondurilor operative? Ce s-a întîmplat în realitate? În iulie 2015, la vila de Protocol a DIPI a fost organizată o întîlnire de lucru a Preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu conducerea DIPI. Au participat, printre alţii, Klaus Iohannis, Codruţa Kovesi, MRU, Petre Tobă, Gabriel Oprea, Florian Coldea, Eduard Hellvig, Dan Mihalache. Produsele de mai sus au fost cumpărate (pe bani) pentru această întîlnire. Aşadar, Klaus Iohannis şi Codruţa Kovesi au băut cafea din banii unei afaceri de corupție! Produsele (în valoare de 2.000 lei) n-au fost consumate în totalitate la întîlnirea cu Preşedintele.
Tot în luna iulie, a avut loc o întîlnire între conducerea SRI şi DIPI. Nici acum nu s-au consumat toate produsele. Aşa cum arată în declaraţia sa din Rechizitoriu Nicolae Gheorghe, „o parte din produse au rămas la acea locaţie de protocol, urmînd să fie folosite cu destinaţie similară”. Nicolae Gheorghe e acuzat c-a aprobat cumpărarea cu suma de 300 de lei a unei coroane funerare. Pişicherul! îţi vine să zici. Avea nevoie de o coroană în familie.
Ce spune Rechizitoriul? Un cadru MAI, poliţistul Gheorghe Ionescu, zis Dulăul, de la DGPMB, Brigada Rutieră, a decedat în timpul serviciului. Din partea DIPI s-a depus o coroană funerară. Pentru investigarea acestor „afaceri de corupţie”, DNA a cheltuit timp, energie, bani, a dat peste cap activitatea DIPI.
Unul dintre Rechizitorii are 170 de pagini. L-am citit printre altele și cu un interes de cumpărător. Pentru fiecare produs, cafea, stilou, covrigi, sucuri era prezentat un bon de la un magazin din București. Cu ocazia asta am aflat de unde pot cumpăra multe lucruri.
DNA consumă de la Buget sume uriașe. S-a decis asta din presupunerea că această așa zisă unitate de elită a Parchetului românesc va recupera pentru statul român, prin descoperirea și anchetarea unor mari afaceri de corupție, sumele uriașe luate de bandiți prin jefuirea avuție naționale.
Iată însă că DNA a lăsat deoparte marile afaceri de corupție pentru a ancheta penal ca afacere de corupție felul în care s-a făcut rost de cafeaua din care a băut președintele României. După ce citeşti cele 170 de pagini ale Rechizitoriului îţi vine să rîzi nervos: Sute de ghiorțani care ne sfidează zilnic prin viața de lux pe care o duc, după ce-au furat sute de milioane de euro, sunt ocoliți cu brio de DNA, în timp ce niște ofițeri de Poliție sunt hăituiți pe post de mari corupți, pentru că au cumpărat colegului mort în timpul misiunii o coroană funerară de 300 de lei!