Începând cu luna viitoare, solicitanţii vor depune proiecte pentru bani europeni, fără teamă că fondurile alocate pentru anul în curs se vor sfârşi.
România poate absorbi în următorii ani toate fondurile europene alocate până în 2013, de circa 20 de miliarde de euro. Singura condiţie este ca firmele noastre şi autorităţile locale să depună proiecte bune. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au iniţiat deja modificarea documentelor care va permite acest lucru începând de luna viitoare.
În prezent, fiecare dintre cele şapte programe operaţionale are alocaţi banii europeni pentru fiecare dintre cei şapte anii din perioada 2007-2013. Până în prezent, au fost avizate mai multe proiecte, însă niciunul nu a ajuns la stadiul de a primi banii europeni. Potrivit lui Eugen Teodorovici, secretarul de stat din MEF responsabil cu fondurile UE, alocările au fost decise de autorităţile române, iar Comisia Europeană nu are niciun motiv să conteste posibilitatea ca banii să ajungă la proiecte mai repede decât au fost programaţi.
Cu cât vin mai repede în România şi se transformă în drumuri, reţele de apă, utilaje mai performante sau proiecte de protecţie a mediului, cu atât efectele acestor investiţii se vor simţi mai repede. În plus, derularea unui mare număr de proiecte este cu atât mai necesară în condiţiile disponibilizărilor cauzate de criza financiară. Domeniile interesante câştigă
Unele programe finanţate din fonduri europene atrag mai mulţi solicitanţi decât altele. În a doua perioadă de programare, adică după 2009, banii vor putea fi transferaţi de la domeniile neinteresante pentru potenţialii beneficiari la cele mai râvnite de ei. Potrivit reprezentantului MEF, cele mai multe proiecte au fost depuse pentru investiţiile productive, infrastructura publică de cercetare şi utilizarea resurselor regenerabile. Iar un interes scăzut al potenţialilor beneficiari a fost manifestat pentru operaţiuni de sprijin pentru accesul la noi pieţe şi internaţionalizare, pentru consultanţă în afaceri, sprijin pentru start-up-urile şi spin-off-urile inovative şi îmbunătăţirea eficienţei energetice. Până să ia decizia finală de transfer al banilor, cei de la minister se gândesc să mai dea o şansă sectoarelor care nu au atras proiecte.
„Raţionamentul utilizării fondurilor europene nu presupune acordarea acestora doar în domeniile unde există cel mai mare interes, ci şi impulsionarea anumitor activităţi care sunt mai puţin cunoscute sau mai puţin aplicate, dar a căror dezvoltare este esenţială pentru creşterea competitivităţii economiei româneşti“, explică Eugen Teodorovici. MEF a semnat, ieri, un acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii în valoare de un miliard de euro.