Fondul Proprietatea și-a vândut toate acţiunile. Petrom nu va încasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzacției

Fondul Proprietatea și-a vândut toate acţiunile. Petrom nu va încasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzacției OMV Petrom a scumpit carburanții la pompă. / Sursă foto: Arhiva EVZ

În câteva ore, Fondul Proprietatea și-a lichidat acțiunile de la Petrom. A vândut pachetul de 3% din acțiunile companiei cu 7% discount. Bursa de valori București (BVB) a fost anunțată miercuri cu privire la finalizarea procesului de vânzare a întregului pachet deținut la Petrom, tranzacția a fost demarată în seara zilei de marți. FP a primit pe pachet 764 de milioane de lei.

Franklin Templeton International, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a anunţat la bursa locală, în cursul zilei de marți, demararea unei oferte de plasament privat accelerat privind întreaga sa deţinere la OMV Petrom (SNP), singurul producător local de petrol şi gaze.

Pretul de vanzare al actiunilor a fost stabilit la 0,43 RON/actiune. Veniturile brute rezultate din Tranzactie se ridica la 764.139.122,18 RON si vor fi utilizate pentru implementarea Mecanismului de Control al Discount-ului Fondului, astfel cum este prevazut in Declaratia de politica investitionala a Fondului, prin finantarea programului de rascumparare, astfel cum a fost aprobat de actionarii Fondului, si / sau plata potentialelor dividende catre actionarii Fondului, in absenta unor conditii sau circumstante exceptionale de piata si sub rezerva oricaror restrictii impuse de reglementarile legale sau fiscale din Romania si a aprobarii actionarilor.

Sub rezerva decontarii Tranzactiei, Fondul nu va mai detine actiuni la Petrom.

Ne puteți urmări și pe Google News

FP şi-a redus participaţia prin vânzarea a aproximativ 40 de milioane de unităţi prin BVB

În T3/2022, Fondul şi-a redus uşor participaţia prin vânzarea a aproximativ 40 de milioane de unităţi direct prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, în urma unor tranzacţii în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei, potrivit calculelor efectuate de ZF, bazate pe un preţ mediu de 0,47 lei pe unitate. Astfel, deţinerea a fost diminuată de la 2,98% la 2,9%.

În ceea ce priveşte tranzacţiile realizate în trimestrul trei al acestui an, sursa citată anterior i-a solicitat Fondului Proprietatea un punct de vedere despre deţinerile sale la OMV Petrom şi când au avut loc vânzările, însă Fondul Proprietatea a spus că nu poate vorbi pe marginea acestui subiect, dat fiind faptul că OMV Petrom este societate listată, potrivit Capital.ro.

Participația OMV Petrom, a doua cea mai mare după Hidroelectrica

Participaţia la OMV Petrom este a doua cea mai mare după deţinerea de 20% la Hidroelectrica, evaluată la circa 12 miliarde de lei.

„Erste Group Bank si Swiss Capital vor acţiona în calitate de joint global coordinators şi joint bookrunners, iar Banca Comercială Română şi Auerbach Grayson and Company vor acţiona în calitate de în cadrul tranzacţiei. Sub rezerva plasării tuturor acţiunilor Petrom în plasamentul privat accelerat şi a decontării aferente a tranzacţiei, Fondul nu va mai deţine acţiuni la Petrom. Petrom nu va incasa nicio sumă de bani în urma tranzacţiei”, se arată în raportul de la Bursă.

Nu se știe cine a cumpărat, dar potrivit Ziarului Financiar, ar putea fi vorba despre fonduri de pensii private obligatorii