Fondul Proprietatea, curtat de opt investitori

Fondul Proprietatea, curtat de opt investitori

Opt companii sunt interesate să devină administratorul Fondului Proprietatea.

Acestea şi-au depus ofertele pentru participarea la prima fază a procesului de selecţie până ieri la prânz, când a fost termenul-limită.

Cei opt candidaţi să preia conducerea Fondului sunt AVIVA Global Services, BlackRock, Credit Suisse împreună cu OTP, FINAG Holding Gmbh, Franklin Templeton Investments, ING Invest Management, Morgan Stanley şi Julius Baer.

Candidatul cu cea mai mare putere financiară este banca americană Morgan Stanley, a 75-a companie din lume, conform clasamentului „Forbes“. Instituţia financiară are active de peste un trilion de dolari, însă a fost lovită şi ea de criza financiară. Banca a primit o injecţie de capital din partea statului american de 10 miliarde de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dintre cei opt candidaţi, patru au deja afaceri importante în România. Este vorba de AVIVA, OTP, ING şi FINAG, companie deţinută de austriecii din grupul Erste. Vlădescu, înlocuit cu Enache Jiru

Cu toate că şi-a pregătit documentele de selecţie a managerului de fond pentru a putea influenţa cu argumente subiective rezultatul, Sebastian Vlădescu nu se va putea bucura de acest lucru. El a fost înlocuit din funcţia de şef al comisiei de selecţie a managerului miercuri, chiar cu o zi înainte de termenul de depunere a ofertelor, cu Enache Jiru, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Vlădescu a fost şi şeful comisiei de privatizare a BCR, care a declarat câştigătoare, la finele anului 2005, banca austriacă Erste.

Decizia, semnată de premierul Emil Boc şi publicată în Monitorul Oficial, mai prevede înlocuirea Ioanei Crenguţa Leaua cu Galina Narcisa Oprea şi a lui Cătălin Doica cu Dinu Marin. Din vechea gardă au rămas doar Bogdan Drăgoi şi Nicolae Cinteză.

Cele opt companii

AVIVA Global Services este divizia internaţională a companiei britanice de asigurări AVIVA, care deţine în România o companie de asigurări, o societate de administrare a pensiilor private şi o firmă de administrare a activelor, AVIVA Investors.

La nivel mondial, compania a avut performanţe destul de bune într-un moment de turbulenţe financiare: vânzări cu 12% mai mari la pensii şi asigurări de viaţă pe primele nouă luni diin 2008, până la 25,6 milioane de lire sterline.

Managerul de investiţii şi de fonduri BlackRock din SUA gestionează active în valoare de 1,31 trilioane de dolari din întreaga lume.

Compania a încheiat anul trecut cu un profit de 786 milioane de dolari, potrivit rezultatelor sale oficiale. Profitul BlackRock a scăzut însă cu peste 80% în ultimul trimestru din 2008 faţă de perioada similară din 2007. Jumătate din companie este deţinută de Merrill Lynch, care a fost cumpărată de Bank of America. Aceasta din urmă a primit de curând un ajutor de la guvernul american în valoare de 20 de miliarde de dolari, după un alt sprijin de 15 miliarde acordat toamna trecută. Merrill Lynch primise şi ea o injecţie de capital de 10 miliarde de dolari.

Elveţienii de la Credit Suisse îşi vor anunţa în curând rezultatele financiare. Potrivit unor reprezentanţi ai băncii, pierderile suferite anul trecut s-ar putea ridica la 5,25 miliarde de dolari. Însă analiştii sunt de părere că acestea vor fi cu un miliard de dolari mai mari.

OTP, cea mai mare bancă din Ungaria, participă la competiţie în consorţiu cu Credit Suisse. Directorul general al OTP România a declarat că anul trecut s-a încheiat cu profit, conform rezultatelor preliminare. De altfel, instituţia bancară ungară nu a avut de suferit mult din cauza crizei financiare.

Banca americană Morgan Stanley s-a transformat, din cauza crizei financiare, din bancă de investiţii în bancă comercială. După ce a înregistrat profit în primele trei trimestre din 2008, pe ultimul a avut pierdere de 3,59 miliarde de dolari. Pentru a supravieţui, banca a primit o injecţie de 10 miliarde de dolari.

FINAG Holding Gmbh este o companie austriacă, ce face parte din grupul Erste. Compania este deţinută în totalitate de Erste Bank şi are investiţii în domeniul construcţiei de locuinţe şi în industrie.

ING Invest Management este divizia de administrare a investiţiilor a grupului olandez ING. Acesta a suferit din cauza crizei de pe pieţele financiare internaţionale pierderi nete totale de 585 milioane de euro numai în trimestrul trei al anului trecut. Pentru a-i reface capitalul afectat de turbulenţe, guvernul olandez a pompat suma de 10 miliarde de euro, în luna octombrie 2008. ING este prezentă în ţara noastră cu servicii bancare, de asigurare şi administrare a pensiilor private.

Julius Baer este o importantă bancă de investiţii elveţiană, care se ocupă cu managementul activelor companiilor sau al averilor oamenilor bogaţi şi oferă consultanţă în investiţii. Până în 2007, Julius Baer Holding, prin fondul american de investiţii Julius Baer International Equity Fund a fost cel mai mare investitor la Bursa de Valori Bucureşti.

La începutul lunii decembrie, Alex Widmer, directorul executiv al băncii, în vârstă de 52 de ani, a murit în condiţii neaşteptate. Cu toate că în comunicatul oficial al băncii se spunea că Widmer a decedat în urma unui atac de cord, familia acestuia a lăsat să se înţeleagă că bancherul s-a sinucis.

Franklin Templeton Investments (SUA) este o companie de investiţii care gestionează în special fonduri mutuale şi planuri de retragere. Activele administrate de firmă în întreaga lume totalizau, la jumătatea anului trecut, 570 miliarde de dolari. Compania nu a avut de suferit mult din cauza crizei, permiţându-şi chiar să susţină cu circa 300 milioane de dolari o companie taiwaneză la care era acţionar.