Dacă vrei să ai o factură mai mică la întreţinere trebuie să fii foarte atent la obiectele pe care le aşezi pe calorifer şi în jurul lui.
Obişnuieşti să pui rufe la uscat pe calorifer? Ar fi cazul să renunţi la acest obicei dacă nu vrei să scoţi din buzunar mai mulţi bani pentru plata energiei termice. Dacă aşezi obiecte pe calorifer, acesta va emana mai puţină căldură, dar va consuma mai multă energie termică. Evită perdelele lungi şi groase. Există cazuri când, din cauza perdelelor lungi şi groase, casa nu se poate încălzi bine. „Nu este indicat ca repartitorul să fie acoperit de o draperie, deoarece se poate crea în acea zonă un mediu ambiental diferit de restul camerei. Se poate întâmpla să fie mai cald în acel loc şi să nu se permită o degajare suficientă de căldură, sau să fie mai frig (în cazul în care pui haine ude pe calorifer - n.r.) şi repartitorul să lucreze mai mult“, spune Ion Chiriţă, patronul companiei de instalaţii I.V.I. ProdImpex. Nu ţine fereastra deschisă. Este indicat să aşezi mobilierul la o distanţă de minimum 30 de cm faţă de repartitor. Mobilierul împiedică buna difuzare a căldurii, iar urmarea va fi că te vei încă lzi mai puţin consumând mai multă energie termică. Patul, canapeaua, dulapul, biroul trebuie să nu acopere, sub nici o formă, caloriferul. De asemenea, nu este bine să ai repartitorul în funcţiune în timp ce aeriseşti camera. Dacă vrei să deschizi larg ferestrele, închide repartitorul cu 30 de minute înainte de aerisire. După aceea, porneşte repartitorul 15 minute mai târziu. Fereşte-l de lichide. Protejează repartitorul împotriva deteriorării şi ai grijă să nu pătrundă lichide în interiorul lui. O atenţie deosebită în acest sens trebuie să ai la repartitorul din baie. STUDIU Facturile ajung să fie cu 20% mai mici Bucureşteanul Valentin Dumitrescu (66 de ani) este foarte mulţumit de când şi-a montat repartitoare deoarece el este pensionar şi are un venit de numai 370 de lei/lună. „Ţin repartitorul deschis doar în dormitor, unde îmi petrec majoritatea timpului. În bucătărie, baie şi sufragerie le închid. Aşa reuşesc să-mi plătesc factura la timp şi să nu mai rămân dator, ca până acum un an, când nu aveam un asemenea aparat. Atunci, chiar dacă nu vroiam, la o anumită dată se dădea drumul la căldură, în toate camerele. Cu toate astea, era foarte frig, iar facturile extrem de mari“, spune Valentin Dumitrescu. De altfel, spusele pensionarului sunt întărite şi de rezultatele unui studiu realizat de firma de instalaţii I.V.I. ProdImpex în iarna anului 2006. „Am folosit ca material de lucru facturile persoanelor din două blocuri. Unul cu repartitoare şi altul fără. Studiul s-a desfăşurat pe o perioadă de şase luni. Rezultatul a indicat faptul că locatarii din blocul fără repartitoare au plătit cu 14.000 de lei mai mult în aceste luni. Adică, în medie, cam 30 de lei de persoană, lunar“, spune Ion Chiriţă, patronul firmei.
Şi Virgil Ramba, directorul RADET, este de părere că „factura pentru un apartament cu repartitoare este cu 20% mai mică decât a unuia fără“. Potrivit lui Ramba, 25% dintre români şi-au montat repartitoare. În Bucureşti, procentul este de peste 55%.
RECOMANDĂRI > Firmele care montează repartitoare şi care repartizează costurile trebuie să fie autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală; > La montarea repartitoarelor, ai grijă să fie fabricate toate de aceeaşi firmă; > Pentru a putea face economii, caloriferul trebuie să fie dotat, pe lângă repartitor, şi cu un robinet termostat, care permite obţinerea temperaturii dorite în fiecare cameră. > Reprezentantul firmei de montaj trebuie să completeze o fişă în care să treacă date despre fiecare calorifer . Datele sunt importante pentru prelucrarea ulterioară a datelor şi emiterea de facturi. Sursa: www.radet.ro