Folha Online: Politizarea vaccinului poate compromite imunizarea

Folha Online: Politizarea vaccinului poate compromite imunizarea

 Cercetările au arătat o corelație între poziționarea politică și disponibilitatea de a face vaccinul împotriva COVID, titrează Folha Online.

Dacă totul va merge bine, în perioada decembrie-ianuarie, Brazilia ar putea începe imunizarea populației, fie cu vaccinul de la Oxford și AstraZeneca, în parteneriat cu Fiocruz, fie cu vaccinul Sinovac, în parteneriat cu Institutul Butantã.

Pentru ca vaccinurile să ne scoată din criză, va fi necesar însă nu doar ca acestea să se dovedească a fi eficiente în a treia fază a testelor clinice, ci va fi de asemenea necesar ca o populație polarizată politic să fie dispusă să fie vaccinată.

După luni de zile de politică epuizantă de distanţare socială, ar fi de așteptat să existe o populație dornică să se vaccineze și să revină la normalitate. Dar nu asta arată sondajele din diferite țări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un sondaj coordonat de Universitatea de la Hamburg a arătat că disponibilitatea de a se vaccina împotriva COVID în Germania a scăzut de la 70% în luna aprilie, la 61% în luna iunie (cu un indice îngrijorător de 52% în landul Bavaria). În Statele Unite, un sondaj efectuat de YouGov în luna iulie a arătat că 25% dintre americani nu s-ar vaccina, iar 28% nu erau siguri că ar face-o.

Un element deosebit de îngrijorător al sondajelor este modul în care disponibilitatea de a se vaccina împotriva COVID se corelează cu pozițiile politice. În sondajul YouGov, alegătorii democrați sunt mai înclinaţi să se vaccineze (61%) decât republicanii (45%). Indicele scade la 34% în rândul celor care intenționează să-l voteze pe Donald Trump.

Contaminarea politică funcționează și în sens invers: un sondaj Reuters/Ipsos din luna mai a arătat că 36% dintre americani ar tinde să nu se vaccineze în cazul în care vaccinul ar fi recomandat de președintele Trump.

Încă nu avem sondaje în Brazilia care să măsoare disponibilitatea de a se vaccina împotriva COVID și corelarea acestei disponibilităţi cu poziția politică și încrederea în zvonuri - dar este momentul să se cerceteze problema, întrucât există un pericol concret al unei adeziuni scăzute la vaccin, care să compromită o ieșire sigură din carantină.

Pe reţelele de socializare și pe WhatsApp, de câteva săptămâni circulă o dezinformare despre vaccinurile pentru COVID cu un considerabil conținut politic. O mare parte a acestor zvonuri și ştiri mincinoase se bazează pe poziția anti-chineză pe care a adoptat-o ​​bolsonarismul.

Dacă vaccinul dezvoltat de Sinovac va avea succes, s-ar putea să vedem o intensificare a campaniilor de dezinformare promovate de bolsonarism, care se opune atât Chinei, cât și guvernatorului João Doria, care răspunde de Institutul Butantă.

În termeni foarte concreți: este posibil să nu ajungem la imunitatea de turmă printr-o campanie de vaccinare care să dispună de un vaccin cu o eficienţă de 75% și cu o adeziune de doar 60% din populație.

Articol de Pablo Ortellado, profesor al cursului de administrare a politicilor publice la USP, doctor în filozofie