Calin Hera: „Stabilirea calendarului electoral din timp, civilizat, ar fi, in fine, un semn de normalitate si barbatie pe care electoratul liberal presupun ca-l asteapta”.
Gata cu vacanta, gata cu Andora, Dubai, Brazilia sau Predeal, se pregateste noua putere politica! De data asta, cel putin de data asta, scrutinul local e la fel de important ca scrutinul parlamentar. Alesii locali vor avea pe mana, timp de patru ani, vreo doua treimi din bugetul de stat al Romaniei.
Fonduri mai mari decat si-au imaginat vreodata. Bani cu care, daca ii preocupa subiectul, chiar ar putea sa construiasca ceva pentru comunitatile care ii vor alege. In plus, va fi un semnal: acela care va reusi sa ia frisca localelor va avea pe masa tortul guvernarii.
Prima miza e, deci, Bucurestiul, cu un electorat care, daca il castigi si reusesti sa-l mobilizezi, iti poate aduce plusul de care ai nevoie la parlamentare. Nu intamplator, primele vesti interesante ale noului an vin dinspre marele partid pro-Basescu. Inca nu e timpul lui Liviu Negoita, primarul de la sectorul 3, iar Adriean Videanu are o imagine tot mai proasta.
Prin urmare, candidatul PD-L va fi, cel mai probabil, Vasile Blaga, o varianta cu doua valente majore: Blaga e un candidat greu, extrem de greu de batut; in plus, Blaga - poate singurul PD-ist in stare sa-l infrunte, la o adica, pe Traian Basescu - s-ar afla intr-o pozitie foarte importanta, care insa il va tine ocupat si nu-l va face sa interactioneze direct cu seful statului. Toata lumea linistita?
Nu prea e motiv de liniste dincolo, la PNL si la PSD. Cum PSD nu pare in stare sa defileze cu altceva decat cu un Marian Vanghelie, principalul contracandidat al lui Blaga va fi, probabil, actualul ministru al transporturilor, Ludovic Orban. Nastrusnicul liberal a trecut gratios peste problemele rutiero-morale de la sfarsitul anului trecut si incearca de mai multa vreme sa se bata pentru Primaria Capitalei. Din postura de candidat PNL nu va obtine insa decat, cel mult, consolidarea pozitiei de lider al filialei bucurestene; iar dupa alegeri mai stam de vorba. Jocurile vor fi mai complicate in tara, unde meciul va fi pe umerii baronetului local. Aici, PSD face legea.
In aceste conditii, ca sa ramana in carti (adica sa nu se multumeasca cu doar foarte putin), liberalilor nu le ramane decat sa foloseasca ceea ce au la indemana: sa preia initiativa. Sunt posibile doua mutari importante: stabilirea fara echivoc a unui calendar electoral si trimiterea rapida spre promulgare a legii uninominalului, corectata acolo unde a cerut-o Curtea Constitutionala. Stim, uninominalul nu e Marea Solutie, dar inseamna, in orice caz, Marele Test.
Nu e cazul unei sesiuni extraordinare pentru asta (ar fi ceva de prost gust), dar lucrurile pot fi facute sa se miste rapid. In cel mai rau caz, o pot face printr-o noua asumare a raspunderii, daca apar frane de orice fel.
Cat despre calendarul electoral, ce i-ar costa pe liberali daca ar fixa de pe acum calendarul electoral 2008 (propunere de lucru: 8/15 iunie pentru locale, respectiv 23 noiembrie pentru parlamentare)? Ce mari aranjamente se pot face in cele trei luni constitutionale „castigate” (asa cum se speculeaza deja) prin amanarea parlamentarelor pana in primavara lui 2009?
Amanarea n-ar aduce mai degraba pierdere de procente? Oricum, partidul de la guvernare intra in uzura, cu toate pomenile electorale posibile, cu toata cardasia, pe fata sau pe dedesubt, de voie sau de nevoie, cu PSD-ul. Stabilirea de pe acum a calendarului electoral, transparent, transant, din timp, civilizat, ar fi, in fine, un semn de normalitate si barbatie pe care electoratul liberal presupun ca-l asteapta.