Autoritățile de reglementare alimentară din SUA și Canada investighează un focar de hepatită A care ar putea fi legat de căpșunile organice. Fructele au fost vândute sub mărcile FreshKampo și H-E-B.
Fructe contaminate
În SUA, 17 persoane s-au îmbolnăvit - 15 în California și câte unul în Minnesota și Dakota de Nord, conform Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). Doisprezece dintre cei care s-au îmbolnăvit au fost internați în spital. În Canada, căpșunile au fost vândute în Alberta și Saskatchewan între 5 și 9 martie.
Zece cazuri și patru spitalizări au fost raportate în ambele provincii, potrivit Agenției Canadei de Inspecție a Alimentelor și Agenției de Sănătate Publică din Canada. FreshKampo, compania din Mexic care a cultivat căpșuni, a declarat că lucrează cu autoritățile de reglementare pentru a afla sursa problemei.
Fructele de pădure sunt o conductă obișnuită pentru viruși, deoarece sunt atât de delicate încât pot fi recoltate doar manual, potrivit publicației de știri Live Science. Virusul se transmite de obicei pe cale orală sau fecală, ceea ce înseamnă că o persoană ingeră cumva virusul de la o persoană infectată. Dacă lucrătorii nu s-au spălat corect pe mâini după ce au folosit baia, ar putea transfera virusul în fructe. Acesta este un risc mai mare în părțile lumii unde hepatita A este mai frecventă.
Un alt mod în care căpșunile pot fi contaminate este dacă apa folosită pentru irigarea lor a fost contaminată cu apa uzată, care poate transporta virusul. Este posibil ca virusul să nu fie spălat cu ușurință, deoarece există locuri unde particulele se pot ascunde. FreshKampo a spus că fructele care au fost afectate aveau etichete pe care scrie „Produs din Mexic” sau „Distribuit de Meridien Foods”.
Simptomele hepatitei A
H-E-B, un lanț de supermarketuri din Texas, a declarat că nu a primit sau vândut căpșuni de la furnizor din 16 aprilie. Retailerul a spus că oricine mai are căpșunile ar trebui să le arunce sau să le returneze la magazinul de unde au fost cumpărate.
Hepatita A este un virus care poate provoca boli hepatice și, în cazuri rare, insuficiență hepatică și deces. Oamenii se pot îmbolnăvi de la 15 până la 50 de zile după ce au mâncat alimentele contaminate sau au băut apa contaminată. Simptomele includ oboseală, greață, vărsături, dureri abdominale și icter.
Consumatorii care nu au fost vaccinați împotriva hepatitei A și au consumat fructe de pădure potențial afectate în ultimele două săptămâni ar trebui să discute imediat cu un medic, a spus FDA. Deși căpșunile nu au fost puse în vânzare de mult timp, oamenii au fost sfătuiți să verifice orice ar putea fi înghețat pentru o utilizare ulterioară, potrivit Sky News.