Focar de gripă aviară la Brașov. Un număr de 120.000 de păsări vor fi omorâte

sursa foto: cultivaprofitabil.ro

Autoritățile sanitar-veterinare au descoperit două focare de gripă aviară la tot atâtea ferme de păsări care își desfășoară activitatea în județul Brașov. Au fost luate măsuri severe pentru izolarea locului și a fost instituită o zonă de protecție cu restricții de circulație pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului inițial. În această zonă sunt amplasate mai multe alte ferme de păsări, iar autoritățile se tem ca boala să nu se răspândească. În cele două ferme, însă, se va trece la sacrificarea păsărilor bolnave, numărul acestora ajungând la aproape 120.000.

Două focare de gripă aviară au fost depistate la tot atâtea ferme de păsări păsări din județul Brașov, unde sunt crescute în jur de 120.000 de capete. Primul focar a fost depistat la o fermă unde sunt crescuți peste 60.000 de curcani. În acest context, autoritățile au impus măsuri severe pentru a împiedica boala să se răspândescă în zonă. A fost impus un perimetru de protecţie delimitat în jurul focarului, pe o rază minim 10 kilometri și au fost introduse restricții de circulație.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani din Codlea. Aici sunt crescuți în jur de 65.626 de capete, conform autorităților.

„Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani, cu un efectiv de 65.626 de capete, din exploatația comercială de păsări  BRAVCOD SRL – F2, de pe platforma zootehnică din localitatea Codlea, județul Brașov”, a transmis ANSVSA.

Imediat de la anunțarea suspiciunii de gripă aviară, a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov. Medicii veterinari au impus primele măsuri pentru pentru izolarea focarului, astfel încât să se poată trece la aplicarea măsurilor de combatere a bolii, informează ANSVSA. Totodată, s-a activat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judeţul Brașov şi din județele limitrofe, precum și Unitatea Operaţională Centrală, condusă de președintele ANSVSA, dr. Alexandru Nicolae Bociu.

Autoritățile au impus restricții

Conform reglementărilor în vigoare, în jurul focarului inițial s-a delimitat o zonă de protecţie şi de supraveghere. Astfel, pe o rază de minim 10 km s-au luat măsuri de restricție severă de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport. Nimeni nu poate intra sau ieși din acest perimetru impus de autoritățile sanitar veterinare. Regulile sunt cu atît mai stricte cu cât în această zonă de protecție își mai desfășoară activitatea alte 9 exploataţii comerciale de păsări. Toate acestea sunt monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe în vederea depistării unei eventale suspiciuni, după cum relatează antena3.ro.

Ulterior, a fost depistat încă un focar, la o altă fermă de aproape aceeași dimensiune, după cum a confirmat vicepreședintele ANSVSA, Dănuț Păle. Acesta a declarat pentru Europa FM că virusul a fost confirmat la cea de-a doua fermă și, astfel, un număr de aproximativ 120.000 de păsări vor fi eutanasiate. Este vorba despre curcani cu de 12-14 săptămâni.

„Păsările din cele două ferme vor fi eutanasiate, 65.000 de capete pe fermă, la două ferme undeva la 120.000 de capete. Noi încercăm să salvăm toată platforma pentru că aici e o platformă foarte mare și măcar să limităm facem toate eforturile să izolăm cele două ferme care au fost afectate și nu mai e nimic de făcut”, a explicat vicepreședintele ANSVA, conform Europa FM.