Munţii Pădurea Craiului din Apuseni ascund o peşteră, în care puţini au intrat până acum. Tocmai de aceea, grota de o rară frumusete, cu formaţiuni geologice spectaculoase, a scăpat neatinsă de amatorii de suveniruri din subteran. Autorităţile locale vor să o amenajeze cu ajutorul speologilor şi să o introducă în circuitul turistic.

Prin galeria îngustă

Intrarea în peşteră este foarte dificilă. Numai speologii antrenaţi reuşesc să se strecoare prin galeria îngustă. O dată trecut de acest obstacol descoperi una dintre cele mai frumoase peşteri din România.

Peştera secretă măsoară doar câteva sute de metri lungime, dar adăposteşte formaţiuni geologice foarte valoroase. Autorităţile locale vor să amenajeze grota şi să o redea publicului aşa cum au făcut şi cu Peştera cu cristale din Mina Farcu. A fost salvată în ultima clipă, după ce multe dintre cristalele din grotă au fost jefuite.

Din cele peste 10 mii de peşteri din România, aproape jumătate se află în judeţul Bihor. Până cum doar 5 dintre ele au fost amenajate şi pot fi vizitate în siguranţă.