Foamea îi transformă pe urșii polari în gunoieri. Aceștia caută în gropile de gunoi din vecinătatea comunităților din zonele nordice pentru a-și găsi hrana. Acest comportament se datorează încălzirii climatice care face ca banchiza artică să se topească și îi împiedică pe urși să vâneze.
Urşii polari înfometaţi caută prin gropile de gunoi de la marginea comunităților din zonele nordice, în căutare de hrană. Ei și-au schimbat obiceiurile din cauza încălzirii care a dus la dispariția habitatului îngheţat, după cum informează Reuters.
O echipă de oameni de ştiinţă canadieni şi americani a avertizat că gunoaiele reprezintă o ameninţare urgentă pentru populaţia de urşi polari. Conform acestora, animalele devin din ce în ce mai dependente de depozitele de deşeuri din vecinătatea comunităţilor nordice. Acest lucru va duce la conflicte mortale cu oamenii, se arată într-un raport elaborat de oamenii de știință și publicat în revista Oryx.
„Urşii şi gunoiul sunt o asociere nepotrivită. (…) Ştim acest lucru atunci când vine vorba despre urşii bruni şi urşii negri, iar acum este o problemă care a apărut şi în rândul urşilor polari”, a spus unul dintre autorii studiului, Andrew Derocher, biolog în cadrul Universităţii Alberta.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, situaţia s-ar putea înrăutăţi și mai mult deoarece populaţia umană este în creştere în regiunile arctice. Nunavut, Canada - unde trăiesc mii de urşi polari - se va dezvolta, potrivit estimărilor, cu 40% până în 2043.
Banchiza arctică se topește mai repede
Oamenii de știință au atras atenția că urşii polari au nevoie de banchiză pentru a vâna foci și pește pentru a-și asigura hrana. Dar cum Arctica se încălzeşte de patru ori mai rapid decât restul lumii, banchiza se topeşte mai devreme în timpul verii şi îngheaţă mai târziu toamna. Iar din acest motiv, urşii polari sunt nevoiţi să petreacă mai mult timp pe mal, departe de resursele de hrană naturală.
Pentru a se îngrăşa, urşii polari, se spune în raport, se adună în masă în jurul unor gropi de gunoi deschise situate în regiuni arctice şi subarctice cum ar fi Beluşia Guba. De asemenea, aceștia caută grămezile de oase de balenă rămase în urma vânătorilor din comunităţile inuite din apropiere de Kaktovik, Alaska.
Schimbarea comportamentului este riscantă
Însă schimbarea comportamentului animalelor, din cauza foamei este riscantă și pentru oameni. Urşii riscă să fie ucişi de administratorii locali ai fondurilor de vânătoare din preocupare pentru siguranţa publică. Îmbunătăţirea administrării deşeurilor rămâne o provocare pentru comunităţile din regiuni îndepărtate. Solul este deseori îngheţat, ceea ce face dificilă îngroparea deşeurilor, iar transportul lor pe cale rutieră este costisitor. Drept urmare, va fi nevoie de fonduri federale pentru a soluţiona problema, spun oamenii de ştiinţă.
„Am avut deja câteva victime omeneşti în zona arctică canadiană. Este surprinzător câte locuri unde nu au existat până acum probleme cu urşi polari se confruntă în prezent cu situaţii de urgenţă”, a spus Derocher.
Pe de altă parte, consumul de gunoaie îi poate îmbolnăvi. Resturile alimentare sunt deseori amestecate cu ambalaje, iar urşii polari ajung să înghită plastic şi alte materiale necomestibile. Din acest motiv se poate ajunge la blocaje fatale în organism.
„Urşii nu sunt conştienţi de toate efectele negative ale ingerării plasticului şi de bolile şi toxinele la care sunt expuşi în zona depozitelor de gunoaie”, a spus coautorul Geoff York, director de conservare în cadrul Polar Bears International.