FMI, noul cal troian al grecilor

FMI, noul cal troian al grecilor

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) se pregătesc să consilieze autorităţile de la Atena pentru a combate fraudele fiscale şi a reduce deficitul bugetar. Grecii însă se tem de măsurile pe care le-ar putea impune Fondul, dacă ar elibera un împrumut.

Ministrul elen al Finanţelor a sugerat că o echipă a FMI ar putea sosi la Atena, pentru a-i sfătui pe greci cum să taie din cheltuielile publice şi să lupte împotriva celor care eludează legile fiscale. Vizita celor de la FMI va începe mâine şi va dura 15 zile.

Grecii vor avea timp să aplice ce au învăţat de la FMI până în luna mai, când echipa Fondului va reveni, pentru a evalua modul în care elenii au implementat măsurile impuse de Comisia Europeană.

Măsuri dificile pentru populaţie

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă aceste măsuri de austeritate, guvernul de la Atena ar putea fi nevoit să aplice altele, probabil şi mai dure. Normele dictate de UE au stârnit deja valuri de proteste, iar guvernanţii se tem că populaţia va ieşi din nou în stradă dacă vor trebui să impună noi măsuri de austeritate.

„Motivul este că, după summit, premierul elen George Papandreou a primit informaţii de la FMI privind posibilele măsuri şi reforme pe care le-ar cere Fondul în schimbul unui ajutor financiar. Măsurile sunt dure şi ar putea cauza tensiuni sociale şi politice. După aceea, mai mulţi membri ai cabinetului şi-au exprimat opoziţia faţă de contribuţia FMI”, au declarat surse guvernamentale, informează Mediafax.

Datorii istorice

Grecia trebuie să atragă de pe pieţele internaţionale aproximativ 23 de miliarde de dolari, pentru plata datoriilor scadente în luna mai. Investitorii ar împrumuta Grecia, însă cer un preţ prea mare. Astfel, randamentele cerute de investitori pentru a împrumuta guvernul elen au crescut puternic de la începutul anului.

Prim-ministrul grec le-a cerut liderilor europeni să susţină Grecia politic, astfel încât preţul plătiti pentru implementarea reformelor să nu fie mult mai mare decât cel real.

Liderii europeni au convenit asupra unui pachet de măsuri, privite ca o „plasă de siguranţă”: dacă Atena nu se va descurca singură, UE şi FMI ar putea să îi acorde un ajutor financiar.

Portugalia, următoarea victimă

Următorul stat din zona euro care s-ar putea confrunta cu probleme similare Greciei este Portugalia, în condiţiile în care problemele datoriilor statului s-ar putea extinde şi în alte state care au adopta moneda unică europeană, apreciază vicepremierul elen Theodoros Pangalos.

„Voi sunteţi următoarea victimă. Sper să nu se întâmple, să învingă solidaritatea şi să găsim o rezolvare a situaţiei creşterii costurilor de finanţare. Dar dacă acest lucru nu se întâmplă, următoarea victimă va fi probabil Portugalia”, a declarat Theodoros Pangalos, citat de presa portugheză.

Economia Portugaliei nu a avut rezultate pozitive în ultimii ani. Creşterile economice reduse ale ultimilor ani, competitivitatea scăzută şi deficitul bugetar de 9,4% din PIB în 2009 situează Portugalia în centrul atenţiei pieţelor financiare îngrijorate de posibilitatea ca state din zona euro să intre în incapacitate de plată.