FMI, îngrijorat de spectrul foametei

FMI, îngrijorat de spectrul foametei

Preţurile alimentelor în continuă creştere ar putea mări, în perioada următoare, numărul victimelor unuia dintre marii ucigaşi ai istoriei - lipsa hranei.

Şeful Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, avertizează că sute de mii de oameni vor fi afectaţi de foamete dacă preţurile la alimente continuă să crească, relatează agenţia Reuters. Noul semnal de alarmă tras de Strauss-Kahn vine după ce, săptămâna trecută, şeful Băncii Mondiale, Robert Zoellick, declara că ţările lumii trebuie să coopereze pentru a stopa creşterea preţurilor la produsele alimentare.   Strauss-Kahn este de părere că rapiditatea cu care creşte preţul alimentelor generează insecuritate socială, care duce la conflicte. El a dat ca exemplu situaţiile tensionate pe care le-au generat preţurile ridicate la produsele alimentare, în Egipt, Haiti sau Filipine. „Mii, sute de mii de oameni vor fi afectaţi de foamete.   Copiii vor fi malnutriţi şi vor suporta consecinţele toată viaţa lor“, a spus şeful FMI. El a adăugat că situaţia va conduce în cele din urmă la dezechilibre comerciale, care vor afecta şi ţările dezvoltate, aşa că „nu avem de-a face numai cu o chestiune umanitară“. Context favorabil pentru foamete

Preţurile la alimente au crescut accelerat în ultimele luni ca urmare a cererii tot mai mari de hrană venită din ţările aflate în curs de dezvoltare. Totul se petrece într-o atmosferă caracterizată de problemele climatice, dar şi de neînţelegerile dintre statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), la care se adaugă criza financiară mondială şi explozia preţurilor la energie.

Luna trecută, preţul la orez a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani, iar cel al grâului a atins maximul ultimilor 25 de ani. Foametea este unul dintre flagelurile cu care omenirea s-a confruntat dintotdeauna. Aproximativ 7 milioane de copii sunt afectaţi de malnutriţie în fiecare an, conform datelor UNICEF. Mai mult, circa 800 de milioane de oameni în întreaga lume se confruntă cu lipsuri alimentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Robert Zoellick a făcut apel şi la ţările membre ONU să-i pună organizaţiei la dispoziţie cele 500 de milioane de dolari necesari pentru ca programul mondial de ajutorare a săracilor să nu intre în impas. Ţările care au cea mai mare nevoie de asistenţă acum sunt Etiopia, Zimbabwe, Sudan sau Coreea de Nord.

ISTORIC

Mai gravă decât ciuma Începând cu 1700, Asia s-a dovedit a fi epicentrul foametei, fiind urmată de Africa. În Asia, foametea este provocată în general de suprapopulare, pe când pe continentul african - de condiţiile vitrege de mediu, care nu permit practicarea agriculturii la scară largă, şi de războaie.   O altă perioadă întunecată a fost 1845-1852, când un sfert din populaţia Irlandei (un milion de oameni) a murit din cauza foametei. În nordul Chinei, în perioada 1876-1879, între 9 şi 13 milioane de oameni au murit din cauza foametei. Alt caz grav de foamete este cel din perioada 1971-1973, când lipsa hranei a răpus 1,5 milioane de etiopieni. În perioada interbelică, în timpul foametei ucrainene, 1932-1933, au murit circa 3 milioane de oameni.