Fluturii sunt pe cale de extincție. Supraviețuirea îi face să ia o măsură disperată

Fluturii sunt pe cale de extincție. Supraviețuirea îi face să ia o măsură disperată Cercetătorii au identificat o deplasare spre nord a fluturilor „comma". Sursă foto: Butterfly Conservation

Având în vedere că până la 80% dintre fluturi sunt în declin, oamenii sunt rugați să petreacă 15 minute pentru a înregistra numărul și tipul speciilor pe care le observă. Oamenii de știință fac apel la public să ajute la urmărirea modului în care fluturii britanici se deplasează spre nord pe măsură ce clima se încălzește.

Cercetătorii de la organizația caritabilă pentru conservarea vieții sălbatice Butterfly Conservation au analizat 50 de ani de date. Astfel, au identificat o deplasare clară spre nord a multor specii, inclusiv a favoritelor. Printre aceștia se numără fluturii „comma”, păun, brun de pajiște și albastru de holly.

Fluturii, afectați de schimbările climatice

Acesta este rezultatul degradării climei, care creează habitate mai calde. Astfel, se permite anumitor specii să crească substanțial. Amiralul roșu migrator este un exemplu. Fluturii sunt întâlniți în mod obișnuit în sudul Angliei în timpul verii înainte de a migra spre Europa pentru iarnă. Aceste creaturi înaripate locuiesc acum pe tot parcursul anului în Regatul Unit. De asemenea, populațiile lor au crescut de trei ori.

Între timp, albastrul holly a fost reperat în Scoția. Numărul lor a crescut cu 34%, reflectând răspândirea spre nord. Migrația a crescut, de asemenea, cu 36% pentru păun și cu 53% pentru păduchele pătat.

Ne puteți urmări și pe Google News
Fluturele „Holly Blue” a fost observat în Scoția. Sursă foto: UK Butterflies

Fluturele „Holly Blue” a fost observat în Scoția. Sursă foto: UK Butterflies

Tigrul din Jersey este un ecou al acestei tendințe. Observată anterior doar în sud-vestul Angliei,  această specie de fluture de zi a fost observat pentru prima dată în nordul Londrei, în timpul numărătorii mari a fluturelui din 2021.

Populația de fluturi, în declin

Dr. Zoë Randle, ofițer principal de studii la Butterfly Conservation, a explicat fenomenul. „Vedem, de asemenea, alte specii care au suferit anterior declinuri severe, cum ar fi comma. Aceste specii extrem de adaptabile sunt toate capabile să se mute în locuri noi pe măsură ce clima se încălzește. Totuși, pentru speciile specifice habitatului, aceste tendințe ridică serioase semne de alarmă" a spus expertul.

Pentru scotch argus, un fluture întâlnit în pășunile umede din regiunile muntoase ale Scoției, opțiunile sunt mai limitate. Din 1979, distribuția sa a scăzut cu 20%. „Acest fluture obișnuia să fie întâlnit în nordul Angliei. Pe măsură ce mediul nostru s-a încălzit, el s-a deplasat spre nord pentru a urma climatele mai reci. Dar cât de departe spre nord poate merge scotch argus?", a declarat Randle.

Un fluture brun de pajiște. Populația sa a scăzut cu 22% în zona de răspândire din cauza pierderii habitatului. Sursă foto: Butterfly Conservation

Un fluture brun de pajiște. Populația sa a scăzut cu 22% în zona de răspândire din cauza pierderii habitatului. Sursă foto: Butterfly Conservation

Cu un declin de 42% din 1979, portarul este un alt fluture care a suferit din cauza pierderii habitatului și a încălzirii globale. Distribuția fluturelui brun de pajiște a scăzut, de asemenea, cu 22%, în timp ce numărul fluturilor albi cu nervuri verzi a scăzut cu 11%.

Pe cale de dispariție

Pentru Randle, aceste cifre sunt îngrijorătoare. „Plantele alimentare nu se pot deplasa așa cum o fac fluturii. Speciile care se bazează pe anumite habitate nu se pot deplasa la fel de liber. Acest lucru înseamnă că, dacă schimbările climatice continuă, ele ar putea rămâne blocate în fragmente izolate ale habitatului rămas. Astfel, se vor confrunta cu o amenințare reală de dispariție. De multe ori observăm aceste modele de schimbare în mod izolat, dar trebuie să ne amintim că toate creaturile din habitat sunt legate între ele, inclusiv noi, oamenii" a spus acesta.

Cercetătorii au identificat o deplasare spre nord a fluturilor „comma". Sursă foto: Butterfly Conservation

Cercetătorii au identificat o deplasare spre nord a fluturilor „comma". Sursă foto: Butterfly Conservation

Fluturii fac parte integrantă din ecosistemul planetei noastre. Aceștia servesc drept polenizatori și sunt indicatori sensibili ai schimbărilor de mediu. Având în vedere că până la 80% dintre fluturii din Marea Britanie prezintă deja semne de diminuare, fie în ceea ce privește numărul populației, fie în ceea ce privește distribuția, observarea tiparelor lor și conservarea habitatelor este imperativă.

Experții cer oamenilor să petreacă 15 minute într-un loc însorit în această vară și să înregistreze numărul și tipul de fluturi observați. Anul trecut, au fost efectuate peste 135.000 de numărători în Regatul Unit, voluntarii petrecând împreună aproape patru ani numărând fluturi. Informațiile obținute îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă cum se descurcă aceste creaturi, contribuie la eforturile de conservare și pot influența politicile guvernamentale, conform The Guardian .

Revista presei