Flota rusă la Marea Neagră face valuri în parlamentul din Ucraina

Flota rusă la Marea Neagră face valuri în parlamentul din Ucraina

Controversatul acord care reglementează staţionarea flotei ruse în Portul Sevastopol din Crimeea până în 2042 a stârnit pasiuni aprinse în legislativul de la Kiev, care a ratificat ieri textul într-o atmosferă tensionată.

În timp ce la Moscova ratificarea acordului de către Duma de Stat s-a desfăşurat fără nicio problemă, întrunind unanimitate de voturi, discuţiile din Rada ucraineană au degenerat, iar sala s-a transformat treptat într-un veritabil câmp de luptă.

Sesiunea de vot a fost presărată cu îmbrânceli între deputaţii opoziţiei şi reprezentanţii puterii şi atacuri cu fumigene şi ouă lansate înspre preşedintele legislativului, Volodimir Litvin, refugiat sub două umbrele. Deşi alarma de incendiu s-a declanşat din cauza fumului din sală, Litvin a refuzat să suspende lucrările.

În paralel cu ostilităţile din sala de şedinţe, mii de manifestanţi pro-occidentali au mărşăluit pe străzile Kievului, scandând „Crimeea e a noastră!” şi „Afară cu flota Moscovei!”. În ciuda acestor incidente, 236 din cei 450 de deputaţi ucraineni au validat acordul.

Iulia Timoşenko, în fruntea rebeliunii

„Ziua de azi va rămâne o pagină neagră în istoria Ucrainei şi a parlamentului său”, a reacţionat fostul premier Iulia Timoşenko, liderul opoziţiei de la Kiev, făcând apel la simpatizanţii săi să blocheze activitatea legislativului şi să determine astfel noi alegeri anticipate. Ea a comparat chiar ratificarea acordului cu pierderea suveranităţii şi independenţei ţării în favoarea Rusiei.

Şeful guvernului de la Moscova, Vladimir Putin, a criticat în termeni duri incidentele de ieri din Rada ucraineană. „În pofida ieşirilor huliganilor opoziţiei, situaţia din Ucraina începe să se stabilizeze”, a declarat fostul preşedinte rus, aflat pentru câteva zile în staţiunea Soci.

„Flota rusă este un garant al securităţii atât la Marea Neagră, cât şi la Marea Mediterană”, a spus ministrul ucrainean al apărării, Anatoli Serdiukov. Navele militare ruse staţionează în Crimeea încă din secolul al XVIII-lea.

Ne puteți urmări și pe Google News