Flota rusă la Marea Neagră va primi 30 de nave de război noi în următorii șase ani
- Paul Ciocoiu
- 14 mai 2014, 09:37
Flota rusă în Marea Neagră se va dota până în anul 2020 cu 30 de noi nave, a anunțat ieri, la Moscova, comandantul Marinei militare a Federației Ruse, amiralul Viktor Cirkov.
"Programul de construcție navală prevede sosirea în Marea Neagră a circa 30 de nave și ambarcațiuni de sprijin. Nu este vorba despre o creștere bruscă a acestor forțe. Flota rusă din Marea Neagră, care nu a fost reînnoită timp de mai mulți ani, suferă de mult timp în această privință'', a indicat amiralul Cirkov, citat de RIA Novosti.
Flota rusă din Marea Neagră va primi două dintre cele șase submarine din proiectul 636 în acest an și anul viitor, primele șase fregate din proiectul 11356 în anul 2015 și șase nave de patrulare din proiectul 22160. "Flota rusă din Marea Neagră trebuie să aibă o compoziție care să îi permită realizarea misiunilor care îi sunt încredințate. Trebuie deci să fie completată cu noi nave'', a adăugat înaltul ofițer rus.
De asemenea, în 2015 Flota rusă din Marea Neagră se va dota cu o nouă navă-amiral, întrucât crucișătorul lansator de rachete Moskva va pleca la Severodvinsk pentru a fi modernizată.
Pe de altă parte, amiralul Viktor Cirkov a anunțat că Flota rusă din Marea Neagră va folosi și alte porturi în afară de Sevastopol pentru a desfășura nave de război în Crimeea.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, este avută în vedere deblocarea a peste 86 de miliarde de ruble (1,77 miliarde euro) pentru dezvoltarea Flotei militare ruse din Marea Neagră până în anul 2020. Orașul Sevastopol a găzduit ieri ceremoniile de marcare a 231 de ani de la crearea Flotei ruse din Marea Neagră.
Tot ieri, comandantul forțelor navale staționate la Sevastopol a dat de înțeles că flota rusă la Marea Neagră va primi în dotare una din navele din clasa Mistral pe care Franța ar urma să le livreze Rusiei, dar afirmațiile sale au fost imediat dezmințite de teamă să nu crească presiunile asupra Parisului pentru anularea contractului, așa cum cer SUA și alți aliați din regiune.