Florina Cercel, înmormântată cu onoruri militare. „Lăsați-mă în pace că vreau să plec!”

Florina Cercel, înmormântată cu onoruri militare. „Lăsați-mă în pace că vreau să plec!”

Scena teatrului românesc este mai goală. Florina Cercel a fost înmormântată ieri, în Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor. Marea actriță a decedat marți, la vârsta de 76 de ani, în locuința sa. Anunțul despre acest tragic eveniment a fost făcut de Teatrul Național I. L. Caragiale.

Joi, trupul neînsuflețit al Florinei Cercel, a fost depus în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Capitală, pentru ca toţi cei care au îndrăgit-o să poată a-i aduce un ultim omagiu. A fost înmormântată cu onoruri militare, la ceremonia de la Cimitirul Bellu, fiind trase trei salve de foc de militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Răpusă de o boală necruțătoare

Actorul Virgil Ogășanu a povestit că știa că are niște probleme de sănătate, iar la deplasarea cu piesa „Gaițele” a acuzat o oboseală și voia să ajungă la spital să vadă ce are. În urmă cu câteva săptămâni, medicii i-au pus Florinei Cercel un diagnostic cunt. Acela a fost momentul în care actrița s-a închis în ea, și nu i-a lăsat în preajmă decât pe cei apropiați și familia. I-a gonit pe toți cei care veniseră să o vadă spunându-le: „Lăsați-mă în pace că vreau să plec!”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Născută în inima Moldovei

Pe 28 ianuarie 1943, în inima Moldovei, la Piatra Neamț, se năștea în familia unor artiști – mama actriță, iar tatăl primtrompetist în fanfara Armatei Regale – Florina Cercel. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea şi Victor Moldovan, devenind absolventă în anul 1964, la Secția Arta Actorului. În perioada facultăţii, la sfârşitul anului trei, a fost exmatriculată, fiindcă nu declarase că tatăl ei a fost deţinut politic. A fost obligată să muncească, timp de patru luni, la o fabrică de utilaj chimic, pentru a se deprinde cu „educaţia muncitorească“. A debutat ca actriță pe scena Teatrului Dramatic de Stat din Galați, în 1964, cu rolul Ana Stambuliu, în piesa „Fii cuminte. Cristofor“. În anul 1965 se transferă la Teatrul Naţional din Timişoara. Șapte ani mai târziu, obţine prin concurs, un post la Teatrul Naţional din Bucureşti unde a activat până în prezent.

În 1990 a primit premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova”, de M. Gorki, regia Ion Cojar, iar în 2002 a primit premiul Ministerului Culturii pentru cea mai bună actriţă a anului, pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul”, de N. V. Gogol, regia Serghei Cerkasski.

Florina Cercel a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, iar în 2016. A primit o stea pe Aleea Celebrităților din București.

Peste 100 de roluri

Marea actriță Florina Cercel a jucat în peste 100 de roluri, atât pe scenă cât și în filme și seriale TV. A interpretat-o pe Viorela Vidrighin din „Un fluture pe lampă” de Paul Everac (1972), Lucille Desmoulins – „Danton” de Camil Petrescu (1974), Katy – „Peripeţiile bravului soldat Svejk” de Jaroslav Hasek, regia Dem Rădulescu (1975), Wanda – „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu (1977), dar și Zoe din „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, în regia lui Radu Beligan (1979) sau Dacia din „Titanic Vals”. Și-a început activitatea cinematografică în filmul „Toate pânzele sus”, regia Mircea Mureşan, urmat de „Lumini şi umbre”, regia Andrei Blaier, 1976 şi, mai recent, în producţii TV cu rolurile Spania Fieraru – „Inimă de ţigan, serial TV, regia Iura Luncaşu, 2007, Spania – „Regina”, regia Iura Luncaşu, serial TV, 2008 şi Aretia Belciugesco – „Aniela”, regia Iura Luncaşu, serial TV, 2009.

Personalități care și-au luat rămas bun de la „Țuca”

Actorii Mitică Popescu, Vladimir Găitan, Silviu Biriş, Emilia Popescu, Mircea Diaconu, Cornel Constantin, Mariana Mihuţ, Marius Bodochi, Catrinel Dumitrescu, Silviu Biriş, Liviu Cheloiu, M.C. Ranin - directorul Teatrului din Târgovişte, regizorul Mircea Cornişteanu, Cristina Popescu - director general Romfilatelia, au fost prezenți la ceremonie, luându-și rămas bun de la Țuca.