Prim-ministrul Florin Cîţu a vorbit vineri despre problemele apărute în mai multe ţări europene pe fondul vaccinării împotriva Covid-19 cu AstraZeneca, dar şi a deciziei autorităţilor române de a retrage 4.200 doze cu acest produs.
Florin Cîţu: Să avem încredere în experţii care au autorizat AstraZeneca. Exemplul Marii Britanii. „Nu s-a schimbat nimic. În ceea ce priveşte tipul de vaccin. Agenţia Europeană a Medicamentului spune că nu există indicii care să facă o legătură între acele câteva cazuri şi vaccinul AstraZeneca. De aceea, vaccinarea trebuie să continue.
Florin Cîţu: Să avem încredere în experţii care au autorizat AstraZeneca
Avem o ţară, Marea Britanie, care îşi vaccinează toată populaţia. Nu cred că există un guvern atât de iresponsabil. Trebuie să avem încredere în experţii care au autorizat acest tip de vaccin.
Dacă s-ar fi putut, m-aş fi vaccinat cu oricare dintre vaccinuri. M-am vaccinat cu ce a fost atunci şi aşa voi face şi dacă va mai fi nevoie. Am încredere în experţi şi întotdeauna am avut.
Există o campanie împotriva acestor acţiuni pe care le ia Guvernul României, împotriva măştii, a distanţării şi inclusiv a vaccinării…
Aceste acţiuni sunt similare cu acelea ale unor terorişti. Se încearcă subminarea datelor. Aştept fundamentarea ştiinţifică a deciziei care a fost luată aseară.
Încrederea se câştigă foarte greu. Avem încredere în această campanie de vaccinare, dar ea se poate pierde foarte uşor dacă nu suntem atenţi. Pentru întrebări, la ora 15:00 specialiştii CNCAV vor oferi mai multe detalii”, a declarat premierul.
Cum s-a ajuns la alerta despre vaccinul AstraZeneca
Amintim că ABV2856, lotul care a fost retras de Italia, a fost înlocuit cu doze de vaccin AstraZeneca şi în România. Măsura rămâne în vigoare până când Agenţia Europeană a Medicamentului va finaliza ancheta cu aceste doze. Acest anunţ a fost lansat joi seara de CNCAV. Sursa citată a amintit că ţara noastră nu a primit doze din lotul ABV5300.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţii privind Vaccinarea a transmis că din lotul ABV 5300 au fost distribuite 1,6 milioane de doze de vaccin AstraZeneca.
În 17 ţări din Uniunea Europeană s-a făcut distribuirea. Este vorba despre Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franţa şi Islanda. Acest lot-problemă a fost suspendat temporar în mai multe state, iar EMA a demarat o investigaţie.
Despre lotul ABV 2856, CNCAV precizează că România a recepţionat prima tranşă de vaccin AZ de 81.600 doze la 7 februarie: „Începând cu data de 15.02 au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele judeţe: Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Caraş Severin, Cluj, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vaslui.
Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din judeţele Bacău, Bihor, Botoşani, Dolj, Gorj, Iaşi, Neamţ, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui şi 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.”
Agenţia Europeană a Medicamentului nu a descoperit legătura primejdioasă
Ca urmare a retragerii de la utilizare în Italia, joi seara s-a decis „carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului”. Pentru luarea acestei măsuri extreme de precauţie s-au consultat reprezentanţii CNCAV, INSP, MS şi ANMDMR.
În acelaşi timp s-a decis să se continue vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca. Este vorba despre celelalte loturi existente în momentul de faţă în România.
„Cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare se înlocuiesc, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat. Menţionăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauţie extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument ştiinţific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”, a mai trasnmis.
Tot joi, 11 martie 2021, după analiza preliminară a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a reacţionat. Oficialii europeni au transmis un comunicat prin care au anunţat că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin şi evenimentele adverse raportate.
Foto: Răzvan Vălcăneanţu