Florin Cîţu: România trebuie să implementeze rapid măsuri împotriva companiilor rusești

Florin Cîţu: România trebuie să implementeze rapid măsuri împotriva companiilor rusești Sursă: Arhivă EVZ

Țările occidentale au adoptat noi măsuri împotriva Rusiei după invazia Ucrainei. S-a luat hotărârea în mod special să excludă numeroase bănci rusești din sistemul interbancar SWIFT. În acest context, fostul premier Florin Cîţu a transmis că nu e suficient, şi că fiecare ţară ar trebui să aplice această măsură de urgență.

Fostul premier Florin Cîţu este de părere că România trebuie să blocheze de urgenţă orice sursă de finanțare, mai ales de la buget, pentru companiile deținute de ruşi, în contextul în care Occidentul a luat această măsură de a elimina anumite bănci rusești din sistemul SWIFT. Dar nu este suficient, a declarat liderul PNL.

Florin Cîțu cere ca toate băncile Rusiei să fie scoase urgent din SWIFT

În sfârșit a fost luată decizia ca o parte dintre băncile rusești să fie excluse din SWIFT. Ar trebui ca TOATE să fie excluse. Foarte important, banca națională a Rusiei nu mai are acces la activele sale din străinătate.

DAR pentru a avea afect aceste măsuri trebuie implementate de fiecare țară în parte URGENT. Este partea cea mai importantă. Identificarea tuturor surselor de finanțare care ajung la Moscova și blocate. România trebuie să implementeze rapid aceste măsuri și să blocheze orice sursă de finanțare, mai ales de la buget, pentru companiile deținute de ruși, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsurile au fost luate de Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia şi Comisia Europeană

Potrivit Uniunii Europene, aproximativ 70% din sectorul bancar rus este în prezent afectat de sancţiuni.

Ne angajăm să ne asigurăm că băncile ruseşti selectate sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de la sistemul financiar internaţional şi le va afecta capacitatea de a opera la nivel global. În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală a Rusiei să-şi desfăşoare rezervele internaţionale în moduri care să submineze impactul sancţiunilor noastre”, subliniază comunicatul.

Mai mult, ţările occidentale şi-au luat angajamentul să acţioneze împotriva persoanelor şi entităţilor care facilitează războiul din Ucraina şi activităţile dăunătoare ale guvernului rus.

Mai exact, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea de cetăţenie - aşa-numitele paşapoarte de aur - care le permite ruşilor bogaţi conectaţi la guvernul rus să devină cetăţeni ai ţărilor noastre şi să obţină acces la sistemele noastre financiare, se arată în document.

De săptămâna viitoare va fi lansat un grup operativ transatlantic

Grupul va asigura implementarea efectivă a sancțiunilor financiare prin identificarea şi înghețarea activelor persoanelor şi companiilor rusești.

Ca parte a acestui efort, ne angajăm să aplicăm sancţiuni şi alte măsuri financiare şi coercitive altor responsabili şi elite ruse apropiate de guvernul rus, precum şi familiilor acestora şi facilitatorilor acestora pentru a identifica şi îngheţa activele pe care le deţin în jurisdicţiile noastre. De asemenea, vom angaja alte guverne şi vom lucra pentru a detecta şi a perturba mişcarea câştigurilor obţinute ilegal şi pentru a le refuza acestor indivizi capacitatea de a-şi ascunde bunurile în jurisdicţii din întreaga lume, se arată în document.

Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia şi Comisia Europeană îşi vor consolida, în acelaşi timp, coordonarea împotriva dezinformării şi a altor forme de război hibrid.