Florin Cîțu, fost premier al României și actualmente senator PNL, a propus o soluție pentru reducerea prețului la energie, date fiind contradicțiile din cadrul coaliției de guvernare. Economistul Cîțu este de părere că scăderea prețului certificatelor de CO2 va rezolva problema crizei energetice.
Fostul lider PNL Florin Cîțu a transmis că „cea mai simplă și rapidă soluție de a reduce prețul energiei este scăderea prețului certificatelor de CO2”, spune senatorul Florin Cîțu, care sugerează că acest lucru ar putea fi posibil dacă cei din Comisia Europeană vor crește numărul de certificate de acest tip.
Între timp, Guvernul României a impus plafonarea prețurile din energie până la data de 31 august 2023, conform Știripesurse.ro.
Avertismentul lui Florin Cîțu despre rata inflaţiei
Fostul premier Florin Cîţu a transmis recent că „doar printr-o minune” rata inflaţiei la bunurile de consum nu va atinge 25%.
„Mai sunt şanse să evităm o rată a inflaţiei de 25%? Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 52,3%, în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021. După aceste date, rata inflaţiei pentru bunurile de consum doar printr-o minune nu ajunge la 25%. BNR și MF au multe de explicat (câteva mii de angajaţi plătiţi cu salarii cu cel puţin 30% mai mari decât în sectorul privat): preţurile pe piaţă internă au crescut cu 67,43, în timp ce pe piaţă externă doar cu 25,87%”, scria pe Facebook liberalul Florin Cîţu.
Inflaţia şi-a temperat modest creşterea. Astfel, în iulie, rata anuală a inflaţiei a fost de 15%, după ce în iunie a atins 15,05%. Gazele s-au scumpit cu 70% faţă de iulie 2021, combustibilii cu 35,7%, iar alimentele, în medie, sunt mai scumpe cu 16%. Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna iulie la 15%, după ce în luna iunie a accelerat la 15,05% şi în mai la 14,5%, arată datele transmise joi de Institutul Naţional de Stratistică (INS).
Florin Cîțu îl atacă pe guvernatorul Mugur Isărescu
Florin Cîțu a precizat că Mugur Isărescu este cel care trebuie să ia măsuri pentru scăderea inflației, dar că guvernatorul BNR nu face nimic în acest sens.
„Eu vorbesc aici de BNR și Ministerul Finanțelor, sunt cele două instituții care au mandat din partea românilor, prin Parlamentul României, să țină atât inflația sub control, cât și dobânzile și stabilitatea economică.
Problema este că astăzi avem o inflație-record care nu scade, și vă dau un exemplu: chiar dacă inflația, rata inflației va scădea de la 15, la 14,8, asta înseamnă că prețurile cresc cu 14,8%, nu că scad, și cu o inflație de 13% prețurile se dublează în 5 ani de zile. Trebuia să acționeze mai repede. BNR, de un an și ceva, ne tot spune că inflația va scădea, dar, de fiecare dată, realitatea infirmă estimările Băncii Centrale”, a transmis senatorul PNL.