Evenimentul Zilei > Politica > Florin Cîțu nu renunță la funcția de premier. Planul e clar, dar liderii PNL au ultimul cuvânt
Florin Cîțu nu renunță la funcția de premier. Planul e clar, dar liderii PNL au ultimul cuvânt

Florin Cîțu nu renunță la funcția de premier. Planul e clar, dar liderii PNL au ultimul cuvânt

Premierul interimar, Florin Cîțu, a declarat luni, într-un dialog scurt cu jurnaliștii care îl așteptau în fața sediului PNL, că indiferent de finalitatea negocierilor - cu PSD și USR - pentru formarea noului guvern, liberalii îl vor propune pe liderul formațiunii pentru funcția de prim-ministru. În acest context, este important dacă liderii PNL vor decide luni seara, în ședința de la ora 19:00, să colaboreze cu PSD sau cu USR.

Indiferent la ce formulă se va ajunge pentru formarea noului guvern, Florin Cîțu a precizat că sub nicio formă, PNL nu va ceda Ministerul Finanțelor.

„PNL are mai multe decizii. Propunerea de premier este președintele partidului, dar desemnarea o face presedintele Klaus Iohannis. (n.r. – a comentat posibilitatea formării noului guvern cu PSD) Direcția de guvernare n-are nicio legătură cu partenerul.

Nu are cum să se schimbe planul de guvernare. Asta ne interesează pe noi, liberalii, să ne impunem aceste reforme, pentru că ele sunt importante. Este crucial ca PNL să pastreze Ministerul Finanțelor, care sub PNL a reușit să facă minuni.

Am reușit să reducem deficitul bugetar și să avem încasări mai mari la buget fără să creștem taxele. Diseară voi merge la ședință. Echipa de negociere va prezenta ce am discutat la USR și ce am discutat la PSD. Eu am intrat în politică pentru reforme și vreau să văd cu cine le pot face în viitor.

Ce îl interesează pe Florin Cîțu?

SURSE. Ce amendamente privind legea certificatului verde la locul de muncă au propus cei din PSD
sursă: arhivă EvZ

Mă interesează să mergem mai departe cu reformele pentru pensii, PNRR și administrația publică. Trebuie să ne asigurăm că vom menține cheltuielile cu investițiile. În PNRR vorbim despre anvelopa salarială, care are o anumită dinamică asumată și pe care mi-am asumat-o, pentru că asta este ceea ce poate susține economia″, a declarat Florin Cîțu.

Altfel, amintim că luni dimineața, președintele PSD, Marcel Ciolacu a dezvăluit care este strategia social-democraților în negocierile cu PNL. Mai mult, el a insistat că nu este interesat de funcția de prim-ministru.

„(n.r. – a fost întrebat dacă PSD ar putea să renunțe la funcția de premier?) Guvernările de dreapta au dus datoria publică la 50%… Conform Legii 69, în acest moment nu mai ai voie să faci niciun fel de măriri.  Lăsați-ne să avem… Și ieri i-am trimis domnului ministru al Finanțelor o listă cu anumiți parametri pe care dorim să-i aflăm″, a spus Ciolacu.

Pentru a citi declarațiile complete ale președintelui PSD, puteții accesa link-ul Liderul PSD va fi noul premier? Marcel Ciolacu a confirmat negocierile de ultimă oră.