Florin Cîțu copiază un model de succes din Germania pentru sistemul de învăţământ

Florin Citu, germania, invatamant dual profesional, someri, scoli profesionale. meserii, somaj, companii private

Prim-ministrul Florin Cîţu s-a referit recent la extinderea sistemului de învăţământ dual și profesional la nivel naţional, model testat cu succes şi care şi-a arătat eficienţa în Germania.

Florin Cîțu copiază un model de succes din Germania pentru sistemul de învăţământ. Intenţiile premierului au fost exprimate în cadrul evenimentului „Professional Dual Summit”, organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Astfel, liderul Guvernului României vrea să preia modelul de bune practici al unor companii private, iar asta înseamnă schimbări semnificative în sistemul de învăţământ. În acest context, Florin Cîțu este un susținător convins al sistemului de învățământ dual și profesional.

Asta se vede şi în suma alocată în această direcţie în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) (400 milioane de euro). „Din păcate, Guvernul României sau statul nu au făcut aşa de multe pentru a susţine acest sistem de învăţământ, dar a făcut sectorul privat şi au făcut companiile.

Poate recupera România timpul pierdut?

Acolo unde a fost o nevoie, aceste companii private au investit şi au creat acest sistemul dual. O mare parte din el este copiat din sistemul din Germania. Avem exemple foarte multe în România.

Pe unde am fost în ţară şi am discutat cu companii, toate aceste companii - companii mari, multe cu capital privat românesc, altele cu capital mixt - au spus foarte clar că au avut o problemă cu forţa de muncă şi au rezolvat-o investind în anumite clase, în anumite licee”, a declarat Florin Cîţu.

Premierul a subliniat că sistemul dual garantează absolvenților că vor un loc de muncă și o carieră profesională. Mai departe, acest aspect reduce semnificativ numărul şomerilor. „Dar trebuie făcut mai mult şi acum ideea este cum extindem un program de succes la nivel naţional.

Singurul sistem care nu scoate şomeri

Până la urmă, cred că acest sistem este singurul care nu scoate şomeri de pe băncile şcolii. Pentru că ai un sistem unde oamenii au garanţia unui loc de muncă exact când termină şcoala.

Cererea se întâlneşte cu oferta pe băncile şcolii şi apoi oamenii aceştia au un loc de muncă imediat. Susţin această iniţiativă, susţin mediul de afaceri care deja a făcut aceste demersuri şi vom învăţa de la ei şi împreună vom crea un sistem care să fie folosit la nivel naţional.

Din partea guvernului am avut grijă ca în PNRR să funcţioneze acest program. În pilonul III am alocat exact pentru învăţământul profesional şi dual suma de 400 de milioane de euro. Este o sumă importantă, consistentă, care sunt sigur că va fi folosită eficient.

Cu 400 de milioane de euro putem să facem minuni. Vedem ce au făcut companiile private cu propriile resurse. Putem cu aceste 400 de milioane să dezvoltăm un sistem care să ajute întreaga Românie”, a mai precizat Florin Cîţu, conform wavenews.ro.