Florin Cîțu anunță „vești excelente”: „Salariul mediu nominal creşte”. Premierul nu spune nimic despre scumpiri

Florin Cîțu anunță „vești excelente”: „Salariul mediu nominal creşte”. Premierul nu spune nimic despre scumpiri

Premierul Florin Cîțu anunță „vești excelente pentru români, referitoare la creșterea salariului nominal, în luna martie, dar nu scoate un cuvânt despre scumpirile înregistate în luna aprilie.

Salariul nominal mediu şi puterea de cumpărare a românilor au crescut „semnificativ” în luna martie a acestui an, comparativ cu perioada similară din anul 2020. Afirmația îi aparține premierului Florin Cîțu care citează informațiile prezentate de Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit spuselor sale, România va avea o creștere economică, în acest an, mult peste toate estimările de la începutul anului. Premierul Florin Cîțu a prezentat, într-o postare pe contul său de Facebook, o nouă serie de „vești excelente pentru toți românii”.

„Veşti excelente pentru toţi românii! Salariul mediu nominal creşte semnificativ. Puterea de cumpărare a românilor creşte semnificativ. Pregătim economia pentru perioada post-pandemie. Creşterea economică în 2021, de care vor beneficia toţi românii, o să fie peste toate estimările de la începutul anului. Vă garantez”, a scris premierul Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

Florin Cîțu a adăugat că datele prezentate de INS arată un indice al câştigului salarial real de 105,0% pentru luna martie 2021 faţă de luna precedentă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„INS: Martie 2021 comparativ cu Martie 2020. Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%. Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum: Indicele câştigului salarial real a fost 104,5% pentru luna martie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 105,0% pentru luna martie 2021 faţă de luna precedent”, a completat prim-ministrul.

Cîțu nu vorbește și despre scumpirile din acest an

Deși Florin Cîțu susține că lucrurile merg foate bine, iar românii trăiesc din ce în ce mai bine, specialiștii au o altă opinie. Aceștia se așteaptă la majorări de prețuri, în special la alimente. Scumpiri s-au înregistrat și la utilități, precum energie electrică și gaze naturale.

Energia electrică, uleiul comestibil şi serviciile de igienă şi cosmetică au înregistrat cele mai mari scumpiri în luna aprilie a acestui an comparativ cu aprilie 2020, în timp ce ieftiniri importante se regăsesc la biletele de avion, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Energia electrică s-a scumpit cu 16,97% în aprilie faţă de perioada similară din 2020 şi cu 18,22% comparativ cu decembrie 2020. Raportat la luna martie 2021, preţul energiei electrice a rămas acelaşi. În aprilie 2021, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, la capitolul mărfuri nealimentare se constată ieftiniri la gaze, cu 2,16%, şi la energie termică, cu 0,21%, în timp ce combustibilii s-au scumpit cu 8,66%, iar tutunul şi ţigările cu 6,93%.

Creșteri de prețuri la alimente

În cazul mărfurilor alimentare, uleiul comestibil s-a scumpit cel mai mult, cu 11,88%, în luna aprilie, raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior. În schimb, cartofii s-au ieftinit cu 39,59%. Raportat la martie 2021, legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 1,42%, iar ouăle s-au ieftinit cu 1,22%.

De asemenea, în aprilie 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, serviciile de igienă şi cosmetică s-au scumpit cu 6,53%, iar cele de îngrijire medicală cu 5,27%. Serviciile de transport aerian s-au ieftinit în perioada menţionată cu 16,49%. Faţă de luna anterioară, cel mai mult s-au scumpit serviciile de reparaţii auto, electronice şi lucrări foto, cu 0,84%, iar serviciile de transport aerian s-au ieftinit cu 4,74%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,2% în luna aprilie a acestui an, de la 3,1% în martie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,21%, mărfurile alimentare cu 0,76%, iar serviciile cu 2,61%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).