Florin Călinescu a dezvăluit recent că una dintre cele mai mari dorinţe ale sale rămâne crearea unei echipe de fotbal în Timişoara şi câştigarea campionatului, obiective pentru care crede că este necesară implicarea celor aproximativ 200.000 de suporteri ai bănăţenilor, care pentru început au fost invitaţi să cotizeze cu un euro.
Experimentatul om de televiziune îşi doreşte un sistem în care suporterii să cotizeze lunar cu o sumă şi să deţină astfel acţiuni în cadrul clubului. Este un sistem care are succes în unele campionate din Europa, dar care în România nu a fost implementat niciodată la scara la care s-a dorit iniţial.
În ţara noastră au fost mai multe echipe de tradiţie care au apelat la sistemul socios (fani-acţionari, cotizanţi şi cu drept de vot în cadrul clubului), dar fără prea mare succes. Adică fără a reuşi să strângă un număr suficient de mare de suporteri care să asigure o finanţare care să conteze.
Ultimul exemplu în acest sens este programul celor de la Dinamo (DDB – Doar Dinamo Bucureşti), care, deşi a părut cel mai bine organizat dintre toate, a fost criticat chiar în acest an de unii jucători din Ştefan cel Mare, nemulţumiţi că nu şi-au plătit drepturile salariale promise.
Florin Călinescu cunoaşte fotbalul românesc
Florin Călinescu este originar din Timişoara, iar legătura lui cu fotbalul a fost foarte apropiată în anul 2000, când a fost unul dintre acţionarii echipei Rocar Bucureşti, echipă care a evoluat două sezoane în Liga I, între 1999 şi 2001.
A fost perioada de glorie pentru formatie din cartierul Berceni, care în 2001 a jucat şi finala Cupei României cu Dinamo, scor 2-4); după retrogradare, Rocar (numită Autobuzul la înfiinţare, în 1953) a revenit în Liga a III-a sub denumirea Rocar ANEFS, dar a dispărut definitiv în 2009.
„Nu trebuie să mă stabilesc aici, am casa mea aici. Asta e visul meu. Să mă întorc acasă şi să fac o echipă de fotbal. Una ca FC Barcelona. Să se cheme FC Timişoara. Să mor într-un fotoliu cu rotile, să văd Timişoara câştigând o dată campionatul României.
Fără echipă de fotbal, Timişoara e moartă. Îşi face echipă Clinceni, Mioveni, Voluntari… Timişoara, care se dă exemplul României, să nu poată face o investiţie, nu pot înţelege. E vorba şi de suporteri. I-am mai întrebat o dată, câţi iubesc echipa în oraşul ăsta.
Cerere pentru suporterii timişoreni
Mi-au răspuns că sunt şi 200.000. Daţi măi un euro fiecare. Dacă ar pune un euro fiecare, s-ar putea face o echipă. Dar fără orgolii”, a declarat Călinescu la Flight Film Festival, eveniment organizat în acest weekend la Iulius Garden din Timişoara.
Actorul a rămas ataşat de locurile natale şi merge des în orașul de pe Bega. „E o mare nefericire. Să nu mai aud povestea cu miticii, când aici sunt costici. Din păcate trebuie să remarc un lucru, de altfel e valabil pentru toată România. Când e vorba de alegeri, întotdeauna îi regretăm pe ăia dinainte.
Problema mea cu Timişoara e că în momentul în care nu mai sunt părinţii pe lumea asta, nu mai sunt nici mulţi dintre prieteni, lucrurile se schimbă… Pentru mine multe lucruri dragi trăiesc prin oameni, rude, prieteni etc.
Mă plimb într-un oraş, ştiu că se cheamă Timişoara, dar nu mai e ce a fost… Am citit că se demolează şi Flora, aproape că îmi vine să pun punct. Dar o să vin toată viaţa la Timişoara.
Clădirile astea noi şi înalte nu fac parte din nostalgia oraşului meu. Nu însemnă că Timişoara trebuie să rămână un sat. Dar ce caută turnurile astea? Mi-e că le văd talibanii ăia şi o să vedem intrând avioane în ele”, a mai spus Florin Călinescu, surprins recent într-o ipostază rară. Oraşul Timișoara nu are echipă de fotbal în Liga 1, dar are două formații în Liga a II-a: Politehnica și Ripensia Timișoara.