Fotbalul spaniol, la un pas de "dezastru financiar"

Fotbalul spaniol, la un pas de "dezastru financiar"

Un dezastru financiar ar putea cuprinde lumea fotbalului din Spania dacă nu vor fi luate măsuri pentru prevenirea creşterii datoriilor cluburilor, conform preşedintelui echipei Osasuna Pamplona, scrie The Independent.

Cluburile care nu deţin puterea de acumulare a veniturilor a marilor echipe (FC Barcelona, Real Madrid) au reuşit să supravieţuiască conform unui model greşit, a spus Francisco Izco pentru Reuters.

"Dacă nu se vor schimba lucrurile cred că vom fi cuprinşi de un dezastru financiar", a avertizat Izco, adăugând că "au fost făcute multe lucruri în exces, iar situaţia financiară a cluburilor a scăpat de sub control".

Declaraţiile lui Izco, preşedintele clubului Osasuna din 2002, vin pe fondul ameninţării cu falimentul cu care se confruntă mai multe cluburi medii din Spania, ţară afectată de cea mai gravă recesiune din ultimii 50 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistem ineficient

Valencia, dublă finalistă a Ligii Campionilor în ultimul deceniu, a recunoscut că va fi nevoită să îşi vândă cei mai buni jucători şi a fost forţată să amâne plata salariilor şi să sisteze construcţia unui nou stadion.

Majoritatea cluburilor profesioniste de fotbal din Spania sunt conduse în sistemul societăţilor anonime, bazate pe acţiuni - sociedades anonimas deportivas (SAD). Însă, mai multe cluburi, ca Osasuna, Real Madrid, Barcelona şi Athletic Bilbao, sunt conduse după sistemul cluburilor sportive, cu mii de membri cotizanţi (socios) şi patroni, faţă de sistemul formaţiilor SAD, care sunt administrate de un grup mic de acţionari.

Guvernul spaniol a criticat SAD-urile, acuzându-le că fac abuz de insolvenţa legilor, care permit începerea procedurilor de faliment de către cluburi pentru a reduce nivelul datoriilor.