București. Florin Barbu, ministrul Agriculturii, anunță despăgubiri pentru fermierii români afectați de secetă. Statul urmează să aloce ajutoarele financiare în timp util pentru finanțarea culturilor de anul viitor.
Ministrul a precizat, într-o conferință de presă, la Slatina, că seceta din această vară a afectat culturile de pe aproximativ două milioane de hectare. În acest context, fermierii vor fi ajutați să-și continue activitatea și în anul viitor.
Florin Barbu anunță despăgubiri
Fermierii vor primi câte 200 de euro, sub formă de ajutor de stat, pentru fiecare hectar calamitat. Florin Barbu a declarat că acești bani vor fi plătiți în luna octombrie. Astfel, fermierii vor avea resurse pentru a desfășura campania agricolă de toamnă.
„Toate comisiile şi toate instituţiile publice din subordinea Ministerului Agriculturii au obligativitatea ca până pe 15 septembrie să întocmească aceste procese-verbale de calamităţi. Este pentru prima oară, la Ministerul Agriculturii, în alţi ani aceste procese-verbale de calamităţi se încheiau până la sfârşitul anului şi se predau în anul următor”, a declarat Florin Barbu.
Potrivit spuselor sale, decizia de a plăti despăgubirile în octombrie a avut în vedere situația dificilă cu care se confruntă fermierii în ultimii ani. Barbu a precizat că și-a asumat acest angajament, de a face plățile către agricultori până în octombrie.
„Anul acesta vom plăti aceste despăgubiri în luna octombrie, pentru că fermierii din ce în ce o duc mai greu, pentru că în ultimii trei ani a fost secetă, vrem să ne asigurăm aceste surse financiare pentru a începe campania de însămânţare de toamnă. Lucrul acesta mi l-am asumat în calitate de ministru, până pe 15 septembrie vor fi finalizate, urmând să virăm banii în cont fermierilor în luna octombrie”, a spus ministrul Agriculturii.
România își poate asigura necesarul de cereale
Florin Barbu dă asigurări că România îşi va putea asigura necesarul de cereale în acest an. Chiar dacă seceta a afectat o suprafață importantă, ministrul susține că există cantități suficiente pentru consum propriu, dar și pentru export. Potrivit spuselor sale, o suprafață importantă de teren, aproape 1,6 milioane de hectare sunt irigate.
„În momentul de faţă se irigă 1,6 milioane de hectare. (...) Din punctul de vedere al siguranţei alimentare, România are cerealele necesare atât pentru consumul propriu, inclusiv pentru partea de consum din sectorul zootehnic, cât şi pentru export”, a precizat Florin Barbu.
Florin Barbu nu renunță la sistemul antigrindină
Deși mulți fermieri dau vina pe sistemele antigrindină pentru secetă, ministrul Florin Barbu are o altă opinie. El nu este de acord cu cei ce dau vina pe operatori spunând că alungă norii de ploaie, Ministrul a spus că va fi elaborat un studiu care să lămurească aceste chestiuni.
Totodată, a subliniat că sistemele de rachete antigrindină nu vor fi scoase din funcțiune. Acestea vor continua să funcționeze și să fie dezvoltate. El a spus că analiza va fi elaborată în regim de urgență, pentru a lua o decizie în timp util.
„Sunt anumite voci în rândul fermierilor că în judeţul Prahova din cauza acestor sisteme antigrindină nu ar fi plouat. Studiul trebuie să iasă de la Ministerul Agriculturii şi nu vă ascund faptul că marţi, la ora 15,00, la Ministerul Apărării şi Ministerul Economiei, ne vom întâlni membrii CSAT pentru a urgenta acest studiu, inclusiv cu INMH, şi vom lua decizia. Dar vă spun că sistemul antigrindină va continua în România, investiţiile vor continua în România şi este un sistem foarte bun”, a mai spus Florin Barbu.