Florin Barbu dă înapoi. Plafonarea prețurilor, retrasă
- Ionel Sclavone
- 31 octombrie 2024, 12:09
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, renunță la plafonarea prețurilor pentru produsele alimentare românești. Proiectul de reglementare a stârnit numeroase controverse în ultima perioadă.
Proiectul de ordonanță pentru plafonarea prețurilor la produsele alimentare românești a fost retras. Ministrul a luat această decizie după o întâlnire la care au participat reprezentanții industriei alimentare și din agricultură.
Florin Barbu bate în retragere
Proiectul de ordonanță inițiat de ministrul Agriculturii a stârnit numeroase controverse în spațiul public. Florin Barbu intenționa să plafoneze adaosul comercial pentru zeci de mii de produse procesate în România, la cel mult 20%. Implementarea proiectului ar fi generat o intervenţie mult prea dură în politicile comerciale ale agenţilor economici, au avertizat reprezentaniții Asociaţiei Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM).
În aceste condiții, ministrul a dat înapoi, după o întâlnire care a avut loc la Ministerul Agriculturii. Reprezentanții industriei alimentare s-au opus categoric acestei măsuri, care ar fi produs efecte foarte grave. Ei au arătat că o astfel de plafonare ar fi dus la scumpiri pentru alte categorii de produse alimentare sau nealimentare care nu sunt vizate de măsură. Acest lucru s-a întâmplat deja, anterior.
În schimb, Florin Barbu ar fi propus, potrivit unor surse din minister, înființarea unei noi structuri birocratice. Este vorba despre un comitet de monitorizare a prețurilor. Din cadrul acestei structuri vor face parte procesatori, comercianți, dar și reprezentanți ai ministerului și ai Consiliului Concurenței.
Comitetul lui Florin Barbu va furniza informații despre evoluția prețurilor, iar oficialii vor putea interveni când sesizează dezechilibre în piață. De menționat că o astfle e platformă funcționează și la Consiliul Concurențe. Este vorba despre Monitorul Prețurilor, la care au acces toți românii, unde pot fi văzute toate prețurile din magazine.
O ordonanță de plafonare funcționează deja
O altă ordonanță, inițiată de Florin Barbu, plafonează, deja, prețurile mai multor produse alimentare de bază. Actul normativ va rămâne în vigoare până la finalul acestui an.
Pe de altă parte, așa cum au semnalat experții în comerț, plafonarea prețurilor la anumite produse a provocat scumpiri la altele. Acest efect este ignorat atât de ministrul PSD, cât și de premierul Marcel Ciolacu care susține măsura.
Scumpiri au fost la alte produse de primă necesitate, nealimentare, precum produse de igienă personală, detergenți etc. Practic, pentru a nu ieși în pagubă comercianții, au scumpit alte produse care nu sunt vizate de mercurial. Iar cei care au suferit, într-un final, au fost tot consumatorii de rând.
Ordonanța lui Florin Barbu desființată de AIPROM
Ordonanța propusă de ministrul Agriculturii a fost desființată de reprezentanții AIPROM. Într-un comunicat de presă aceștia au arătat care sunt consecințele aplicării mercurialului inițiat de Florin Barbu.
„Considerăm că implementarea acestui act normativ generează o intervenţie mult prea dură în politicile comerciale ale agenţilor economici şi o ingerinţă majoră în modelele de business ale fiecărui actor, având că rezultat afectarea mecanismelor economice de formare a preţurilor şi a capacităţii producătorilor şi distribuitorilor de produse de protecţia plantelor de a răspunde eficient cererii.
Consecinţele negative ale unui astfel de demers sunt în acest moment necuantificabile dar gradul lor de probabilitate este cu atât mai mare cu cât ele se vor repercuta asupra întregului lanţ de producţie şi distribuţie”, a arătat AIPROM.
Potrivit sursei citate, justificările ministrului sunt depășite (creşterea preţurilor din cauza pandemiei de COVID), exagerate sau folosite ca un leit-motiv (războiul din Ucraina) pentru a impune măsuri utile unor scopuri extra-economice.
„Măsurile de protecţie socială ar fi binevenite dacă ar produce şi efecte benefice, dar modul în care a fost gândit acest proiect legislativ ne face să credem că protecţia socială a fermierilor va fi de fapt lovită de aplicarea acestor măsuri anti-concurenţiale”, subliniază Asociaţia.