Fițele Elenei Ceaușescu în America și bătaia cu ouă. Mărturiile unui ambasador. Pastila de râs

Fițele Elenei Ceaușescu în America și bătaia cu ouă. Mărturiile unui ambasador. Pastila de râs

Se împlinesc zilele acestea 42 de ani de la vizita pe care cuplul dictatorial Elena și Nicolae Ceaușescu a întreprins-o în SUA în aprilie 1978, la invitația președintelui Jimmy Carter.

La 12 aprilie 1978, pe peluza Casei Albe de la Washington, delegația României, în frunte cu tovarășul Nicolae Ceaușescu, primea cu aplauze discursul laudativ al președintelui Jimmy Carter la adresa fiului Scorniceștiului care juca, în acea perioadă, un rol important pe tabla Războiului Rece.

Imediat după stingerea ropotului de aplauze, a urmat însă o imensă gafă diplomatică, fanfara Casei Albe intonând imnul vechi al României, care tocmai ce fusese schimbat cu un an înainte. Vizibil indispus, Ceaușescu a acceptat totuși scuzele conducătorului celei mai importante națiuni din lume. Necazurile însă abia începuseră!

Schimbă pardesiul! Și coafura!

Cum soții Ceaușescu au avut stabilite programe separate în America, Elena, prima doamnă a României comuniste, n-a participat la nicio discuție cu caracter politic, aspect care a înfuriat-o teribil. De fapt, cunoscând acest detaliu încă dinainte de a ateriza în Țara Făgăduinței, Elena Ceaușescu nu și-a putut masca starea continuă de nervozitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Depune mărturie ambasadorul Nicolae M. Nicolae, diplomat al țării noastre la Washington în acea perioadă, în volumul memorialistic O lume așa cum am cunoscut-o. Amintirile unui fost ambasador al României (Editura Pro Domo, 2000): „Încă de la aterizarea pe aeroportul Andrews din Washington, ofițerul care o însoțea pe Elena Ceaușescu i-a solicitat soției mele să-și schimbe repede pardesiul, din cauză că tovarășa purta unul de aceeași culoare”.

Diversiunea românilor maghiari

Mai mult: „Soției unui consilier al ambasadei României i s-a cerut schimbarea coafurii, din cauză că aceasta nu era pe placul Elenei Ceaușescu!”

Starea de iritare a Elenei Ceaușescu a atins însă cote maxime la New York, unde delegația României a ajuns pe 16 aprilie, adică acum 42 de ani. O coloană de cetățeni români de etnie maghiară, emigranți în SUA, a bombardat coloana oficială comunistă cu ouă și roșii, spre stupoarea tuturor.

O carieră frântă și o trădare

Ceaușescu s-a simțit atât de jignit încât primul impuls a fost să părăsească țara. S-a răzgândit doar la sfatul ambasadorului Nicolae. Acest amănunt nu l-a împiedicat totuși pe Ceaușescu, la revenirea în România, să-l recheme pe diplomat în țară. Misiunea lui Nicolae M. Nicolae în America se încheiase. Bătaia cu ouă și roșii a pus astfel capăt unei cariere diplomatice (1976-1978) promițătoare pe tărâm american.

Tot în urma acelei vizite, Ion Mihai Pacepa, șeful spionajului românesc și consilierul intim al lui Nicolae Ceaușescu, a decis să-și trădeze țara și să ceară azil politic în SUA.