Fitch a luat o decizie istorică. Ce mesaj transmite retrogradarea ratingului SUA

Fitch a luat o decizie istorică. Ce mesaj transmite retrogradarea ratingului SUA Noua lege a pensiilor din România ar putea prezenta un risc fiscal. Explicația Fitch Ratings. Sursa foto Arhiva EVZ

Ratingul de credit al SUA a fost retrogradat de agenția Fitch, alimentând îngrijorările față de un posibil faliment dincolo de Ocean.

Fitch ia o decizie istorică ce vizează ratingul SUA, care a fost retrogradat, pe fondul îngrijorărilor legate de starea finanţelor ţării şi de gradul de îndatorare al acesteia, transmite BBC.

Fitch, una dintre cele trei mari agenţii independente care evaluează solvabilitatea, a retrogradat ratingul de la AAA la AA+. Motivul este, a transmis Fitch, observarea unei „deteriorări constante" a guvernanţei în ultimii 20 de ani. Fitch a mai transmis că se aşteaptă ca SUA să intre într-o uşoară recesiune în cursul acestui an.

Controversele politice au dinamitat SUA, Fitch a luat o decizie istorică

Investitorii consideră ratingurile de credit un punct de referinţă pentru a evalua cât de riscant este un împrumut dat unui guvern. De regulă SUA sunt considerate o investiţie foarte sigură datorită anvergurii şi stabilităţii economiei. Totuși, acest an a fost martorul unei serii de dispute politice pe tema împrumuturilor guvernamentale.

Ne puteți urmări și pe Google News
Joe și Hunter Biden

Joe și Hunter Biden

În iunie, guvernul a reuşit să ridice plafonul de îndatorare la 31,4 trilioane de dolari, însă după o bătălie politică prelungită, care a ameninţat să împingă ţara la neplata datoriilor.

Când Congresul va reveni din vacanţa de vară, legislatorii vor trebui să lupte în direcția unui acord privind bugetul pe anul viitor înainte de sfârşitul lui septembrie, mai observă sursa citată.

Fitch anticipează vremuri grele

„Retrogradarea ratingului Statelor Unite reflectă deteriorarea fiscală aşteptată în următorii3 ani, o povară a datoriei publice generale ridicată şi în creştere şi erodarea guvernanţei" în raport cu omologii, a argumentat Fitch decizia sa într-un comunicat.

Sursa foto: pexels.com/david paterson

„În opinia Fitch, în ultimii 20 de ani a avut loc o deteriorare constantă a standardelor de guvernanţă, inclusiv în materie fiscală şi de datorie, în pofida acordului bipartizan din iunie de suspendare a limitei de îndatorare până în ianuarie 2025", a mai Fitch Ratings.

În replică, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a calificat retrogradarea drept <arbitrară". Aceasta s-a bazat pe „date învechite" din perioada 2018-2020, a argumentat oficialul.

Janet Yellen a declarat că nu este „cu fermitate" de acord cu decizia Fitch. „Titlurile de Trezorerie rămân cel mai important activ sigur şi lichid din lume şi... economia americană este fundamental puternică", a spus oficialul Trezoreriei într-o declaraţie.

Economiștii critică decizia Fitch

Argumentele din spatele retrogradării SUA, dar și momentul ales de Fitch Ratings au luat prin surprindere mulţi economişti respectați. Fostul secretar al Trezoreriei americane, Larry Summers, a vede în decizia Fitch una „bizară şi ineptă", mai ales că economia americană <pare mai puternică decât se aştepta", a spus el într-o postare pe Twitter.

La rândul său, Mohamed El-Erian, consilierul economic şef al gigantului serviciilor financiare Allianz, vede în anunţul Fitch „o mişcare ciudată". „Este mai probabil ca acest anunţ să fie respins decât să aibă un impact perturbator de durată asupra economiei şi pieţelor americane", a postat el pe platforma de socializare Threads.

Reputatul economist Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel, a lăudat reușita SUA de a evita recesiunea. „Cea mai mare ştire economică din ultimul an a fost succesul remarcabil al Americii de a reduce inflaţia fără a intra în recesiune", conchide BBC.

Potrivit Reuters, anunțul Fitch a provocat o replică furioasă la Casa Albă, dar a luat prin surprindere și investitorii, căci a venit pe fondul rezolvării crizei datoriilor de acum două luni.