Fisuri în monolit. Regimul Putin, dezbinat de moartea lui Navalnîi
- Iuliu Vlădescu
- 7 martie 2024, 14:51
Serghei Narîșkin, șeful serviciilor ruse de informații externe, s-a arătat jenat la o emisiune TV și a emis o propoziție șocantă despre moartea lui Alexei Navalnîi.
„Din păcate, oamenii au o particularitate: mai devreme sau mai târziu viața se termină, mor”.
Moartea lui Navalnîi, prilej de dezbinare în Rusia
Fraza, pronunțată în legătură cu moartea (asasinarea) lui Aleksei Navalnîi, este dezgustătoare, dar merită relatată, pentru că face aluzie și la faptul că diferite părți ale serviciilor secrete ruse nu sunt într-o anumită ordine, iar dictatura lui Putin nu poate fi complet unificată, chiar și de către Putin în diferitele sale facțiuni.
Serghei Narîșkin, puternicul șef al serviciului secret extern rus, SVR, a rostit această propoziție ignobilă: „Nu cred că este vorba de un plan special, dar, din păcate, oamenii au o particularitate: mai devreme sau mai târziu viața se termină, mor. Navalnîi a murit de moarte naturală, da” (uimit și că serviciile secrete ucrainene, prin Kirilo Budanov, au declarat oficial că deocamdată sunt de aceeași părere).
Narîșkin l-a contrazis pe Patrușev, care arăta spre Occident
Narîșkin a fost intervievat de principalul său jurnalist, Vladimir Soloviov – cel căruia, împreună cu Margarita Simonian, i se transmit adesea fetele „prietenilor în uniformă”, pentru a folosi expresia lui Simonian cu privire la informațiile asupra soldaților germani, care evaluau ce s-ar fi întâmplat dacă rachetele Taurus ar fi fost folosite pe podul din Crimeea – și răspundea la o întrebare dacă forțele occidentale au fost implicate în moartea lui Navalnîi.
Uimitor, Narîșkin a adăugat că nu crede că „o forță din Occident” este implicată în moartea celui mai de temut dizident și adversar politic al lui Putin. Uimitor pentru că Serghei Patrușev, șeful tuturor serviciilor secrete ruse, chestionat de un jurnalist de la „Barents Observer”, a arătat în schimb cu degetul spre Occident în zilele de după asasinarea lui Navalnîi: „Îndreptați-vă cercetările spre Occident”.
Aceasta este cu siguranță practica obișnuită de informare despre război și „dezinformare” a serviciilor ruse, care de fiecare dată arată cu degetul în direcții diferite, astfel încât în cele din urmă să nu poată fi reconstruit niciun adevăr, unde au fost spuse o mie de povești diferite și totul pare literalmente posibil. Dar poate indica și faptul că domnia terorii lui Putin este destul de slabă, dacă nici măcar narațiunea despre asasinarea lui Navalnîi nu poate fi controlată și unificată.
Narîșkin a găsit „satanism” la înmormântarea lui Navalnîi
Narîșkin a explicat de asemenea că a găsit „revoltătoare” reacțiile Occidentului la moartea lui Navalnîi și a vorbit despre o veche obsesie a sa, satanismul: „Desigur, este destul de revoltător când în Occident se fac dansuri satanice în jurul sicriului lui Navalnîi. Este imoral și josnic. Ce să mai zic? Era absolut previzibil”.
Pe față avea imprimat zâmbetul său obișnuit (în fața unui Soloviov destul de încruntat și imobil), totuși și-a exprimat și fizic o serioasă jenă, în momentul exact al întrebării, a părut că se ridică de pe scaun, și-a aranjat sacoul, literalmente nu putea să stea nemișcat. Și să spunem că nu-l avea pe Putin în față, ci doar pe un modest Soloviov (toată lumea își amintește figura pe care Narîșkin a făcut-o în timpul celebrului său discurs la Consiliul de Securitate al Rusiei, înainte de invadarea Ucrainei, când - palid la față - încerca în toate felurile să ghicească care era răspunsul corect pe care Putin îl aștepta de la el, certându-l și batjocorindu-l public).
Putin personal nu a vrut niciodată să comenteze moartea lui Aleksei Navalnîi și este de crezut că, dacă o va face vreodată, nici măcar nu-l va menționa pe nume. Când a fost întrebat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, acesta a răspuns disprețuitor că Kremlinul nu se ocupă de aceste chestiuni și, în timp ce avea loc înmormântarea, a declarat că Kremlinul „nu are nimic de spus” rudelor lui Navalnîi și că „nu s-a vorbit mare lucru” la Kremlin despre subiect, considerând „nefondat și grosolan” să se considere că Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi.
(Articol de Jacopo Iacoboni, La Stampa; Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)