Firmele nu mai văd viitorul cu ochi buni

Firmele nu mai văd viitorul cu ochi buni

Majoritatea managerilor români spun că se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele trei luni faţă de perioada anterioară, după cum reiese din analiza Institutului Naţional de Statistică (INS) privind tendinţele în evoluţia activităţii economice, care se bazează pe sondaje în rândul managerilor societăţilor comerciale.

În primul rând, companiile din diferite domenii de activitate au fost întrebate referitor la prognozele privind situaţia lor economică pentru următoarele trei luni. Firmele din industria prelucrătoare au spus că prevăd o scădere moderată a volumului producţiei, după ce, la sondajul din noiembrie, perspectiva era stabilă. În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, va exista o stabilitate, iar preţurile ar putea creşte moderat.

Managerii din construcţii sunt mai pesimişti, mai ales că acest domeniu are o mare sezonalitate. Astfel, aceştia se aşteaptă la scăderea volumului producţiei în perioada decembrie-februarie, precum şi la reducerea stocului de contracte şi comenzi. Totodată, va scădea şi numărul de salariaţi, iar preţurile vor cunoaşte o relativă stabilitate, mai spun firmele.

Veşti bune în comerţ şi proaste în servicii

Ne puteți urmări și pe Google News

În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice, a volumului vânzărilor, precum şi a numărului de salariaţi. Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului comenzilor adresate de către magazine furnizorilor de mărfuri. În schimb, aceştia spun că există mari şanse ca preţurile să crească în perioada care urmează.

În servicii, veştile sunt mai puţin bune. Întreprinzătorii estimează o scădere a cererii de servicii în următoarele luni, precum şi o reducere uşoară a numărului de salariaţi. Peste toate acestea se va suprapune o tendinţă moderată de creştere a preţurilor, mai spun managerii.