Firma Broker SA, divizată de conflicte interne

Firma Broker SA, divizată de conflicte interne

După ce vreme de câţiva ani, societatea clujeană de brokeraj Broker SA a ocupat primele locuri în topul firmelor de profil, în prezent societatea este măcinată de o luptă pentru putere. După ce-a fost suspendat, în urmă cu o lună, de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare pentru o perioadă de cinci ani, fostul director Petru Prunea a contestat decizia CNVM şi i-a dat în judecată pe cei care, în opinia lui, conduc ilegal societatea.

„În 10 aprilie s-a desfăşurat o şedinţă AGA, unde a ieşit mare tărăboi, iar 60% dintre acţionari au părăsit sala. În prezent, Broker SA este condusă de o persoană neautorizată (Anton Ionescu, fost deputat PNL de Cluj – n.r.)”, susţine Prunea.

După această şedinţă AGA, noul director al Broker SA, Anton Ionescu a cerut Oficiului Registrului Comerţului (ORC) Cluj să fie înscris în documentele societăţii ca fiind noul preşedinte al consiliului de administraţie. Justiţia însă a reuşit însă o performanţă inedită: în mai mai puţin de 11 zile, doi judecători delegaţi de la Tribunalul Comercial Cluj au dat două decizii diametral opuse.

Sentinţe judecătoreşti contradictorii

Prunea spune că Anton Ionescu a cerut în data de 16 aprilie 2009 la ORC Cluj să se facă noile menţiuni în actele constitutive ale Broker SA. Judecătoarea Nicoleta Kosa a respins cererea motivând că decizia prin care Anton Ionescu a fost numit preşedinte al CA al Broker SA şi litigiul dintre CA şi Petru Prunea trebuie rezolvat de o instanţă de contecions administrativ.

În data de 27 aprilie 2009, un alt judecător de la Tribunalul Comercial Cluj, Iulian Păcurar, care s-a aflat în atenţia comisiei de disciplină a Consiliului Superior al Magistraturii, a dat un alt verdict. Judecătorul Păcurar a dispus ca Petru Prunea să fie revocat din funcţia de preşedinte al CA al Broker SA, iar în locul lui să fie numit Anton Ionescu.

„Este de râsul curcilor ceea ce se întâmplă cu aceşti judecători. Ca să mă schimbe pe mine, consiliul de administraţie trebuia să propună în AGA acest lucru, dar pe ordinea de zi nu s-a discutat asemenea chestiuni”, a conchis Prunea.

Şi-a vândut mare parte din acţiuni

Surse din interiorul Broker SA au precizat pentru EVZ că după ce a fost destituit din funcţie, Prunea a vândut acţiuni ale societăţii în valoare de 200.000 de lei. Prunea a confirmat acest fapt, motivând decizia prin faptul că are datorii la bănci.

„După ce am vândut m-am trezit cu banii blocaţi, iar noua conducere refuză să mi-i dea, ceea ce reprezină o faptă penală. Am şi depus plângere penală împotriva lor. Oricum situaţia de la Broker SA este foarte proastă pentru că noua conducere nu ştie nimic şi se ocupă mai mult doar de chestiuni de imagine şi de raportări către CNVM”, a mai spus Prunea.

Între timp, noul preşedinte al CA al Broker SA, Anton Ionescu a declarat că va urma o etapă de restructurare a Broker SA, în sensul că din cele 11 suscursale teritoriale vor mai rămâne doar doua, una la Bucureşti şi cealaltă la Oradea.

CITIŢI ŞI: Frauda de la SSIF Broker SA ia proporţii

Cazul SSIF Broker: Petru Prunea dă vina pe CA

Ne puteți urmări și pe Google News