Evenimentul zilei a avut de trei ori dreptate! Cum a ajuns o firmă să fie amendată că a făcut treaba Primăriei Năvodari
- Mihnea-Petru Pârvu
- 3 ianuarie 2018, 00:00
După un an și jumătate de la dezvăluirile din EVZ, Curtea de Conturi devoalează abuzurile Primăriei din Năvodari, care a sancționat cu o cifră uriașă o firmă care i-a făcut treaba, pe banii săi
În vara lui 2016, EVZ relata cazul unui om de afaceri constănțean, Grigore Comănescu, care s-a pomenit cu o taxă de două milioane de euro din partea Primăriei Năvodari, după ce a amenajat, pe banii săi, o porțiune erodată din malul lacului Siutghiol, de care autoritățile nu se sinchiseau. Inițial, antreprenorul a fost amendat cu 40.000 de lei, pentru că nu a solicitat autorizație de construire. Acesta a contestat amenda la Judecătorie, iar Primăria din Năvodari s-a sucit, pretinzând că nu ar fi vorba de o construcție neautorizată, ci de depozitarea materialelor de construcție – piatră și nisip – în locuri publice.
Curtea de Conturi a dat publicității un raport de audit care face lumină. Auditorii au constatat că Primăria Năvodari a emis decizia de impunere fiscală fără număr de înregistrare din 14 august 2012 cu încălcarea a 8 acte normative – legi, ordonanțe, hotărâri de guvern și norme de aplicare. Curtea de Conturi a constatat că Somaco Construct SRL, care cumpărase un teren de peste 8.000 mp în vecinătatea lacului Siutghiol, a solicitat autorității locale să procedeze la consolidarea malului. Solicitarea a fost înregistrată la Primărie, la scurt timp după ce o furtună prăbușise fâșii de mal sub luciul de apă. Primăria nu s-a obosit să răspundă. Antreprenorul a cerut Apelor Române să realizeze lucrarea. Instituția a recunoscut necesitatea și urgența lucrării, a recunoscut că deține proiectul de consolidare, însă a clamat lipsa fondurilor necesare și l-a îndemnat să consolideze pe banii lui.
Cetățeanul, amendat că a făcut lucrări pe banii lui
În decembrie 2007, societatea condusă de Grigore Comănescu a depus la Primărie o cerere de autorizație și memoriul tehnic pentru investiție. Acesta din urmă prevedea construirea a opt vile turistice de patru stele, parcaje și utilități. Iar la capitolul destinat protecției mediului, prevedea lucrări de consolidare și protejare a malului lacului – pe cheltuiala firmei. Primăria nu a contestat această inițiativă, nici la momentul emiterii autorizației și nici la recepția lucrării, care a avut loc în anul 2010. Însă, doi ani mai târziu, a aplicat societății o amendă de 40.000 de lei, pe motiv că a amenajat locurile publice fără autorizație, iar mai apoi o taxă fiscală de două milioane de euro, pe motiv că a depozitat materialele care erau, de fapt, cuprinse în amenajare. „Depozitarea” era calculată pentru perioada 2010-2012, la un tarif de 3 lei/mp/zi, raportat la o suprafață de 4.646 mp.
Pentru unii mumă, pentru alții ciumă
În timp ce Primăria Năvodari pretindea milioane de euro, de la Somaco Construct, ea încasa de la concesionarii terenurilor învecinate redevențe cuprinse între 0,50 și 0,87 de lei/mp/ an. De asemenea, Primăria a vândut un teren de pe malul lacului Siutghiol de 4.756 mp către socie tatea Lascu Bross SRL, proprietara complexului Scoica Land, cu prețul de 516.026 lei, TVA inclus, ceea ce înseamnă un preț de 87,5 lei/ mp fără TVA. Lascu Bross consolidase în mod similar malul lacului, însă în loc de o taxă fiscală de două milioane de euro, a putut cumpăra terenul consolidat, cu un preț de 21 de ori mai mic decât suma impusă de Primărie societății Somaco Construct SRL.
Statul și-a „furat” singur căciula
În Raportul Curții de Conturi se arată, însă, că UAT Năvodari – Unitatea Teritorial Administrativă a orașului – și-a intabulat în mod ilegal acest teren, care aparținea statului român. Amenajarea realizată de Somaco Construct este o lucrare de apărare împotriva efectelor distructive ale apei, făcând parte, potrivit Legii Apelor, din domeniul public al statului. Faptul că pe acest teren al statului a fost amplasată o platformă de consolidare din piatră și nisip nu poate conduce la schimbarea de proprietar. Cu toate acestea, fostul primar din Năvodari, Nicolae Matei – condamnat penal și judecat în alte două dosare – a pretins că „au apărut terenuri noi” și a propus Consiliului Local însușirea acestora în domeniul public și privat al localității. În 2012, UAT Năvodari și-a intabulat dreptul de proprietate în Cartea Funciară. În același an, Primăria a adoptat dubla sancțiune împotriva societății Somaco Construct, constând și în amendă și în taxa fiscală calculată retroactiv, din 2010.
Taxa nu se putea impune fără o cerere a beneficiarului
Raportul Curții de Conturi spune că procedura de emitere a așa-zisei taxe nu respectă Codul Fiscal și normele de aplicare, dar nici măcar procedurile interne ale Primăriei Năvodari. Astfel, toate dosarele de ocupare a locurilor publice aflate în gestiunea Primăriei Năvodari se deschid cu cererea prealabilă a beneficiarilor. Nu și dosarul Somaco Construct, care nu a solicitat un astfel de beneficiu. Pe de altă parte, potrivit prevederilor în vigoare, taxa de ocupare a locurilor publice are o valoare zilnică, deoarece timpul de ocupare este limitat la zile sau cel mult la luni de zile. Ori, în cazul Somaco s-a realizat un calcul care se întinde pe parcursul a trei ani calendaristici – 2010, 2011 și 2012, aceasta fiind o practică singulară și discriminatorie.