UPDATE: Deputatul Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, o contrazice pe Gabriela Firea și spune că primarul general nu mai poate semna decizii referitoare la situaţii de urgenţă după delegarea atribuţiilor către viceprimarul Aurelian Bădulescu.

„În realitate legea este foarte clară: odata ce aceste atribuţii sunt delegate, pentru a putea participa la «şedinţele Comitetului municipal pentru situaţii speciale de urgenţă, la comandamentele de la spitale sau direcţii sociale, la preluarea persoanelor în carantină etc.» şi pentru a semna şi asuma decizii, doamna primar general trebuie să emită o nouă dispoziţie prin care atribuţiile delegate revin în competenţa primarului general. (…) Legea spune clar: ori eşti delegat, ori nu eşti delegat. Tertium non datur (nu există o a treia posibilitate – n.r.). Iar cei care nu respectă legea sunt de legat”, a comentatBirch Birchall pe contul de Facebook.

 


 

Prin Dispoziția nr. 590/20.03.2020, Gabriela Firea i-a transmis viceprimarului Aurelian Bădulescu atribuțiile „privind situațiile de urgență (incendiu, cutremur, îmbolnăviri în masă precum și alte riscuri asimilate sau evenimente de calamitate) la nivelul Municipiului București”.

Preluarea atribuțiilor de către viceprimarul Bădulescu are loc în contextul extinderii epidemiei de coronavirus la nivelul municipiului București și a instaurării stării de urgență prin care se stabilesc o serie de restricții pentru buucureșteni.

Dispoziția a intrat în vigoare din ziua semnării, 20 martie și este valabilă până la încetarea mandatului actualului Primar General al municipiului București. În baza acestui document, din momentul intrării în vigoare, atribuțiile primarului general al capitalei pe aceste teme încetează.

Primarul General, Gabriela Firea a precizat că și-a delegat atribuțiile nu pentru a scăpa de responsabilitate ci pentru ca ambii reprezentanți ai Primăriei să se poată implica în activitățile pe care le implică combaterea epidemiei de coronavirus.

„Nu cred ca este momentul sa facem acuzatii nefondate, sa interpretam informatii auzite fara sa verificam sau sa tragem concluzii gresite! Asa cum s-a putut constata, de la declansarea acestei crize sanitare am fost prezenta in fiecare zi la serviciu si in spatiul public, astfel incat sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a iesi din aceasta situatie! NU fug si nu am fugit niciodata de responsabilitati, am semnat acest document de delegare astfel incat si viceprimarul Capitalei, Aurlian Badulescu, sa poata lua decizii oficiale rapid, in timp real. Astfel, avand in vedere multitudinea de probleme de rezolvat, ne completam si putem participa amandoi, prin rotatie, la sedintele Comitetului municipal pentru situatii speciale de urgenta, la comandamentele de la spitale sau directii sociale, la preluarea persoanelor in carantina etc.”, a subliniat Gabriela Firea.