Coreea de Nord a lansat, duminică, o rachetă balistică neidentificată în apele din largul coastei sale de est. Acțiunea vine la câteva zile după ce în regiune a sosit pentru exerciții un portavion american cu propulsie nucleară.
„Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată”, a precizat statul major interarme din Coreea de Sud, fără a oferi mai multe detalii.
Lansarea vine la câteva zile după ce un portavion american cu propulsie nucleară a sosit în regiune pentru exerciții.
De asemenea, aceasta, una din multele efectuate de regimul de la Phenian în acest an, vine în contextul în care se presupune că se dorește o testare a rachetei balistice subacvatice din partea Coreei de Nord.
În plus, Garda de coastă japoneză a menţionat posibilitatea lansării unui rachete balistice, pe baza informaţiilor ministerului japonez al apărării, şi a cerut navelor să fie vigilente.
Din primele informații rezultă că racheta a căzut în afara zonei economice exclusive a Japoniei.
O navă americană a sosit în apropierea Coreei de Nord
Vineri, un portavion american cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan şi vasele care îi sunt ataşate au acostat în oraşul-port Busan, pe coasta de sud a Coreei de Sud. Astfel, în curând se vor desfășura exerciții comune cu armata sud-coreeană în largul coastei de est a ţării.
Prezența portavionului american vine ca urmare a dorinței Seulului și Washingtonului de a creşte numărul activelor strategice americane care operează în regiune.
În această direcție, preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a promis încă de la preluarea mandatului că exercițiile comune cu SUA vor fi reluate, după ce predecesorul său a eșuat în demersurile diplomatice cu regimul nord-coreean.
SUA, principalul aliat al Coreei de Sud
Statele Unite sunt considerate principalul aliat în materie de securitate al Seulului. Aproximativ 28.500 de militari se află în Coreea de Sud.
Cele două ţări organizează de mult timp exerciţii comune şi insistă asupra caracterului lor pur defensiv. Coreea de Nord le consideră însă repetiţii în vederea unei invazii a teritoriului său.
În acest context, oficialii sud-coreeni avertizează de ceva vreme că președințele Coreeei de Nord are în vedere efectuarea unui test nuclear, potrivit Agerpres.