Cristian Bușoi: Coreea de Sud dorește să investească în sistemele nucleare de energie în colaborare cu țările din Uniunea Europeană

Cristian Bușoi: Coreea de Sud dorește să investească în sistemele nucleare de energie în colaborare cu țările din Uniunea Europeană

Cristian Bușoi a discutat cu premierul Coreei de Sud despre oportunitatea de colaborare între România și Coreea în domeniul nuclear, al bateriilor și de captare a carbonului.

Europarlamentarul Cristian Buşoi a condus săptămână aceasta o Delegație a Parlamentului European în Coreea de Sud, în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie. Agenda de lucru include o serie de întâlniri la nivel înalt, dar și cu reprezentanți ai industriei și companiilor europene care au activitate în Coreea.

„În marja acestei vizite am discutat, astăzi, împreună cu colegii mei, cu premierul Coreei de Sud, Han Duck-soo despre un parteneriat între UE și Coreea în domeniul semiconductorilor și al energiilor curate și despre întărirea relațiilor bilaterale. Și UE și Coreea sunt decise să facă toate eforturile necesare pentru a accelera tranziția către un sistem energetic curat. Aceasta este soluția atât pentru atingerea țintelor climatice pe care le avem, cât și pentru atingerea independenței energetice, în cazul Europei”, a scris Cristian Bușoi, președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European.

Coreea de sud, colaborare cu UE

Europarlamentarul a menționat și interesul Coreei de Sud de a investi în sisteme nucleare de energie și dorința acestuia de a colabora cu Uniunea Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În timpul discuțiilor, premierul Coreei de Sud a subliniat și dorința țării sale de a investi în sistemele nucleare de energie și de a colabora cu țările din Uniunea Europeană, care sunt interesate să dezvolte proiecte în acest domeniu.

România, cu oportunitățile sale foarte mari pe care le oferă în domeniul energiei, ar putea avea un beneficiu clar din parteneriate concrete cu industria sud-coreană pentru a atrage investiții în domeniul bateriilor și tehnologiilor de captare a carbonului”, a mai scris europarlamentarul.

Cristian Bușoi: România are nevoie de un plan pentru reducerea consumului de gaz

În luna august, Bușoi atrăgea atenția asupra faptului ca România are nevoie de un plan pentru reducerea consumului de gaz care să nu afecteze competitivitatea industriei românești și încălzirea locuințelor, școlilor și spitalelor.

Cristian Bușoi a precizat, într-un comunicat de presă, că a intrat în vigoare regulamentul european pentru reducerea consumului de gaz, adoptat în cadrul reuniunii extraordinare a miniștrilor energiei din UE din 26 iulie. Europarlamentarul PNL a explicat că, în mod voluntar, toate statele membre ar trebui să își reducă cererea cu 15% față de consumul mediu din ultimii cinci ani, până la 31 martie 2023, cu măsuri alese de ele însele.

Potrivit acestuia, scopul reducerii consumului de gaz este de a face economii în această iarnă și a ne pregăti pentru posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, care utilizează gazul ca armă.

„Deși România este mai puțin dependentă de importurile din Federația Rusă, ar fi de ajutor ca și țara noastră să facă un plan pentru reducerea consumului. Atenție, însă. În opinia mea, aceste măsuri nu ar trebui să afecteze nici funcționarea și competitivitatea industriei naționale, nici încălzirea locuințelor, spitalelor sau a școlilor, în această iarnă”, a precizat Cristian Bușoi.