Jeffrey Epstein face obiectul a două capete de acuzare: exploatare sexuală de minore și conspirație în vederea exploatării sexuale. Aceste acuzații i-ar putea aduce o pedeapsă de până la 45 de ani cu închisoarea, scrie AFP.

Epstein a pledat nevinovat, în cadrul unei audieri, luni, la tribunalul federal din Mahnattan. O nouă audiere este prevăzută joi, în cursul căreia avocații lui vor pleda pentru eliberarea pe cauțiune a omului de afaceri în vârstă de 66 de ani.

Potrivit actului de acuzare făcut public de către procurorul federeal din Manhattan, Epstein este acuzat că, în perioada 2002-2005, cel puțin, a invitat minore, unele având vârsta de doar 14 ani, în reședințele sale din Manhattan și Palm Beach (Florida) „pentru a se deda la acte sexuale cu el, după care acesta oferindu-le sute de dolari în bani lichizi”.

Tot potrivit actului de acuzare, Epstein „le-a plătit pe unele fete pentru ca acestea să recruteze altele, în scopul ca și acestea din urmă să fia abuzate de Epstein”.

Astfel, Jeffrey Epstein a putut „țese o rețea de victime în constantă expansiune”, potrivit procurorului federal Geoffrey Berman.

Epstein a mai fost deja acuzat în Florida pentru fapte similare, în urmă cu zece ani. Dar, în urma unui acord încheiat atunci cu procurorul federeal însărcinat cu acest dosar, Alexander Costa (la ora actuală ministrul Muncii în administrația Trump), Epstein a reușit să nu fie trimis în judecată de justiția federală. El a fost condamnat doar pentru fapte minore de prostituție, ceea ce i-au adus o pedeapsă cu închisoarea de 13 luni.

Acordul a rămas multă vreme confidențial și inaccesibil, inclusiv pentru victime.

Această inculpare este în realitate un remake” al dosarului din Florida, a afirmat luni unul din avocații lui Epstein, Reid Weingarten. Pentru Weingarten, acuzațiile procurorului din Manhattan „erau cunoscute autorităților americane atunci când ele au negociat acordul” din 2008 cu Jeffrey Epstein, care-l exonera de orice eventuale urmări penale la nivel federal.

Dar, procurorul general din Manhattan a explicat că acordul acordul era valabil doar pentru districtul Florida, unde a fost semnat, nu și pentru cel din Mahnattan, şi că acesta „nu obligă cu nimic din punct de vedere legal” districtul Manhattan. „Este foarte important pentru victime” ca el să fie astăzi judecat, a subliniat procurorul din Manhattan, adăugând că mai multe fotografii cu minore goale au fost confiscate în urma unei percheziţii efectuate weekendul trecut în reşedinţa din Manhattan a lui Epstein.

În cadrul auierilor de luni, procurodul adjunct Alex Rossmiler, a arătat că Epstein prezintă „un risc extraordinar de fugă”, ținând cont de cele două avioane private ale sale și de mijloacele „nelimitate” de care dispune finanțistul, miliardar potrivit unor surse, deși averea sa nu este cunoscută precis.

Fost profesor de matematică, Epstein a devenit o personalitate în cercurile înalte ale societății. Îi cunoaște personal pe Bill Clinton, Donald Trump sau pe prințul Andrew, fiul reginei Elisabeta a II-a.

Îl cunosc pe jeff de 15 ani. Este un tip genial”, spunea Trump într-un interviu acordat revistei New York, în 2002. „Este o plăcere să-și petreci timpul cu el el. Se spune că-i plac femeile frumoase la fel de mult ca mie, și multe sunt mai degrabă tinerele”.

Te-ar putea interesa și: