Evenimentul Zilei > International > Finanţele ISLAMICE, un model pentru Rusia
Finanţele ISLAMICE, un model pentru Rusia

Finanţele ISLAMICE, un model pentru Rusia

Rusia intenţionează să lanseze servicii financiare conforme cu principiile religiei ortodoxe, inspirată din succesul finanţelor islamice.

Iniţiativa este motivată şi de actuala izolare a Moscovei faţă de pieţele occidentale ca urmare a sancţiunilor, relatează AFP, conform Agerpres.

"Datorită lui Obama şi crizei, ne-am dat seama că nu putem conta pe sistemul financiar occidental şi suntem obligaţi să ne creăm propriul sistem financiar, independent de instituţiile occidentale", a declarat, luni, la Moscova unul dintre promotorii iniţiativei şi membru al Camerei de Comerţ şi Industrie a Rusiei, Dmitri Liubomudrov.

"La fel ca finanţele islamice, finanţele ortodoxe (…) se adresează întreprinzătorilor ortodocşi care vor să se protejeze de efectele crizei", a explicat Liubomudrov.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii ortodoxe ruse, Vsevolod Ceaplin, a vorbit despre instituirea unor mecanisme financiare care să nu se bazeze pe dobânda la împrumuturi. De altfel, asemeni finanţelor islamice, noua structură financiară va interzice perceperea de dobânzi, precum şi activităţile neconforme cu morala ortodoxă, cum ar fi jocurile şi fumatul.

De asemenea, înalţi reprezentanţi ai episcopatului bisericii ortodoxe ruse vor alcătui un Consiliu de supraveghere al finanţelor ortodoxe.

Potrivit unui proiect prezentat luni, "400 de milioane de ruble (circa 60 de milioane de euro) furnizate de persoane fizice sau juridice vor fi de ajuns pentru a lansa sistemul".

În ce priveşte finanţele islamice, modelul ce inspiră iniţiativa finanţelor ortodoxe, acestea înregistrează o adevărată expansiune pe plan mondial în ţările musulmane, volumul afacerilor dublându-se, în ultimii patru ani, până la suma de 2.000 de miliarde de dolari.

Totuşi, un studiu al societăţii de consultanţă Ernst&Young publicat recent arată că rentabilitatea băncilor islamice este inferioară rentabilităţii băncilor convenţionale.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News